Worm

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Worm

Worm utawa cacing komputer ya iku salah sijiné program komputer uga kalebu pérangan saka malware.[1] Program iki mbebayani khususé isa nyalin kaping pirang-pirang, ing drive lokal, jaringan, é-mail, utawa internèt.[1] Program iki migunakaké jaringan komputer kanggo ngirémaké salinan awaké déwé ing node liyané lan isa nginfèksi tanpa dingertèni user.[1] Ancas saka worm ya iku kanggo produksi, ora kaya virus kang nyoba nginfèksi, ananging nyalin kode èmbed ing jero file liyané.[1] Bab iki disebapaké déning kelemahan keamanan ing komputer targèt.[1] worm ora nginfèksi file utawa modifikasi file ananging marakaké rugi déning jaringan amerga worm bakal mangan bandwith jaringan, sahéngga ngakibataké speed internet lemot utawa suwi.[1] Jinis worm kang paling umum ya iku worm émail. Jumbuh karo jinisé, worm émail ora nulari file liyané kaya déné virus ananging worm mung gawé salinan dèwèké kanti terus-terusan.[1] Worm émail nglakokaké taktik sederhana.[1] Bayangké yèn émail salah sijiné wong kang kainfèksi lan nduwèni 20 alamat émail kang ditemokaké ing sistemé.[1] mangka worm bakal ngirim salinan dèwèké ing alamat kasebut.[1] Yèn salah sijiné émail penerima terinfèksi, mangka bakal ngirimaké utawa nyebaraké salinan worm marang kanca-kancané tanpa disadari.[1]

Kerusakan kang Diakibataké[besut | besut sumber]

  • Ranté Émail Massive

Worm komputer migunakaké pira-pira cara kanggo bisa mlebu ing jero file cache web lan berusaha golèk alamat é-mail korban, utawa ngrayu korban supaya mbukak é-mail katentu kanti judul kang gawé penasaran. Sak wisé iku, worm bébas kanggo ngirim é-mail marang kabèh daftar kang ana ing kontak kanggo nyebaraké awaké déwéné.

  • Ngehapus file

Worm isa ngehapus file. Worm nyusup ing komputer lan banjur menimpa file kanti ekstensi katentu, kayata EXE, jpeg lan akèh jinis èstènsi liyané. The conficker worm ya iku salah sijiné jinis saka worm kang ngehapus lan ngenonaktifaké file.

  • Nyolong informasi

Nyolong informasi arupa anceman kang serius kang kerep dikaétaké karo worm. Jinis informasi kang dicoolong mulai saka kang cilik kayata alamat e-mail utawa password game, nganti kang gedhé kayata nomer kartu kredit.

  • Lockout

Lockout kedadéan nalika worm ngganti password e-mail komputer korban. Ika marakaké korban ora isa mlebu ing é-mailé utawa komputeré.

  • Mass Histeria

Mass Hysteria (histeria massa) lan kebingungn donya ya iku salah sijiné kang isa dikaétaké karo worm komputer, utamané yèn worm nginfèksi komputer kanti cepet lan ora dingertèni. salah sijiné conto worm jinis iki ya iku worm Morris kang isa matèni internèt kanggo pirang-pirang dina.[2]

Cara Ndetèksi Worm[besut | besut sumber]

  • Periksa kecepetan kinerjané komputer

Yèn komputer perlu wektu luwih suwi saka biasané kanggo reboot utawa konèksi ing internet, mangka iku ciri-ciri komputer wis kena utawa kainfèksi worm.

Yèn ing layar terus-terusan nonton pop-up, kemungkinan komputer wis kanfèksi worm. Program-program iki isa mbebayani amerga isa nonton kebiasaan surfing lan isa nyolong data.

  • Ikon shortcut utawa homepage kang bedha.
  • Ngati-ati ing objèk komputer kang angèl dihapus.
  • Delenga indikator lampuing komputer

Yèn dideleng ana tanda send utawarecive berkedip senajan ora ana aktivitas, iki mungkin ana aktivitas ing jero komputer kang tanpa dipréntah.[3]

Cathetan Sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k [1], Kaunduh 16/10/12.
  2. ^ [2], (Kaunduh 31/10/12).
  3. ^ [Sumber: http://bumbata.com/13471/6-tips-mendeteksi-worm-pada-komputer-anda/#ixzz2ApIYGJGm], (Kaunduh 31/10/12).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Worm&oldid=1000240"