Pulo Liberty

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Pulo Liberty ya iku pulo dhuwéné nagara ing Upper New York Bay ing Amérikah Sarékat, luwih kaloka minangka laladané Reca Liberty. Pulo iku sawiji eksklave kanggo borough Manhattan ing New York City, surrounded déning segarané kutha Jersey City, nagara perangan New Jersey. Sadurungé uwis diarani Pulo Bedloe's, pulo iki diganti jenengé kanthi pituduhé Konggrès Amérikah Sarékat ing taun 1956. Ing taun 1937, kanthi Presidential Proclamation 2250 déning Presidhen Franklin D. Roosevelt, pulo iku mau dadi perangané Monumen Nasional Patung Liberty. Ing taun 1966,[1] kadaptar ing the National Register of Historic Places (Pratélan Nasional Panggonan-panggonan Kasujarah) minangka perangané Monumen Nasional Patung Liberty, Pulo Ellis Pulo Liberty.[2]

Géografi lan aksésé[besut | besut sumber]

Kèker-kèker sing dioperasékaké nganggo dhuwit récéh ing Liberty Island. Pulo iki nyedhiani sesawangan panoramisé New York Harbor (Pelabuhan New York).

Miturut Biro Sènsus Amérika Sarékat, pulo iku dhuwéni jembaré lemah kira-kira 59,558 mèter perseghi, utawa 14.717 are, sing dadi ppropertiné pamaréntah punjer. Pulo Liberty kaprénah ing Upper New York Bay kawengku déning segaraning praja Jersey City, Hudson County, New Jersey. Pulo Liberty iku salah sawijining pulo-pulo sing dadi péranganing borough Manhattan ing New York.[3][4][5] Pangembangan sujarah njalari konstruksi iku marahi anané kahanan sing arang ya iku eksklave ing praja, New York, nanging dumunung ing praja, New Jersey.

Pulo iku dioperasekaké déning National Park Service, lan awit tanggal 11 September, 2001, dijaga déning opsir patroli saka United States Park Police Marine Patrol Unit sing makarya gantian dadiné terus-terusan. Pulo Liberty iku 2,000 feet (610 m) saka etané Liberty State Park (Udyana Liberty State), ing kutha Jersey City lan 1.58 statuta mil (2.6 kilometers) saka kidul kuloné Battery Park (Udyana Battery) ing Lower Manhattan. Masarakat mung diolehaké menyang kana kanthi numpak kapal feri saka udyana loro iku mau, sing uga dadi monumén nasional sing mandheg ing Pulo Ellis.[6] Hornblower Cruises and Events, sing dioperasékaké nganggo jeneng Statue Cruises, dhuwéni izin ekslusif kanggo nyedhiani layanan kapal feri kanggo nyebrang saka pulo siji menyang pulo liyané kanggo masarakat.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "Early History of Bedloe's Island". Statue of Liberty Historical Handbook. National Park Service. Dijupuk 2010-08-19. 
  2. ^ Sutherland, Cara A. (2003). The Statue of Liberty. New York: Barnes & Noble Books. ISBN 0760738904. Dijupuk 18 June 2016. 
  3. ^ Hudson County New Jersey Street Map. Hagstrom Map Company, Inc. 2008. ISBN 0-88097-763-9. 
  4. ^ New Jersey v. New York, 523 U.S. 767, page 779 (26 May 1998).
  5. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng National Park Service
  6. ^ "Ferry System Map - Statue Of Liberty National Monument (U.S. National Park Service)". National Park Service. Dijupuk 2014-01-21.