Borough (New York City)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Persentase penduduk New York City di pendhak borough: Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx dan Staten Island

New York City, salah satunggaling kutha terbesar di donya, kapérang dados gangsal borough. Sebuah borough inggih punika suatu wujud pamaréntahan mliginipun ingkang mimpin gangsal pérangan konstituén ménika saking kutha terkonsolidasi. Secara teknis ing ngandapipiun Hukum Praja New York, sebuah "borough" inggih punika suatu penggabungan munisipal ingkang dipunbéntuk ketika sebuah county gégayutan kaliyan kutha lan désa gabungan ing salébéting.[butuh sitiran] Punika sangat bènten saking wujud pamaréntahan borough ingkang dipunterapakèn ing wewengkon sanèsipun ing Tri-State Region lan laladan sanèsipun ing Amérika Sarékat. Kaliyan sebuah skyline ingkang dipuntepang ing sadaya donya lan langkung saking 8.3 yuta tiyang.[1]

Latar belakang[besut | besut sumber]

New York City asring dipunsebat kanthi sadayanipun dados gangsal Borough (the Five Boroughs); sebutan punika dipun-ginakaken kanggé nyebat New York City tanpa ambigu, supados boten nyiptakaken kebingungan kaliyan borough katamtu utawi kaliyan wewengkon metropolitan ingkang langkung ageng. Sebutan punika asring dipun-ginakaken déning politisi kanggé ngalihaken fokus ing Manhattan lan manggenaken ingkang gangsalipun borough kasebut ing salebeting aktivitas pulitik ingkang adil. Sebatan Borough Terluar (Outer Boroughs) dipun-ginakaken kanggé nyebut sadaya borough kajaba Manhattan (Meskipun punjer géografis kutha punika manggèn ing perbatasan Brooklyn/Queens). Boten kadas kutha-kutha ing Amérika Sarékat ingkang madeg ing sebuah county tunggal, manjang sebagian ing nagara sanès, utawi nggadahi county piyambak, saben-saben saking gangsal borough New York City madeg kaliyan county praja New York:

Cithakan:Borough di NYC Sedaya borough dipunbentuk ing taun 1898 ngantos konsolidasi, ing wates kutha ing wanci punika dipuntetepaken. Borough the Bronx wiwiti punika pérangan saking New York County ingkang sadèrèngipun dipunparingake déning Westchester County, ngantos Bronx County dipunbentuk taun 1914. Borough Queens wiwité namung madeg saking pérangan barat Queens County ingkang langkung ageng , ngantos Nassau County dipunbentuk déning pemberian tanah saking Queens County ingkang nglingkupi tiga kutha pérangan timur taun 1899. Borough Staten Island kanthi resmi namanipun Borough Richmond ngantos namanipun dipun-gantos ing taun 1975 kanggé merefleksiaken sebutanipun ingkang umum ing masarakat. Saben-saben borough dipunwakili déning Présidhèn Borough lan, kaliyan sanèsipun Manhattan, nggadahi sebuah balai borough (fungsinya sami lan menetap ing Manhattan Municipal Building). Sejak penghapusan Dewan Pertimbangan taun 1990 (amargi kepemimpinan Mahkamah Agung AS taun 1989[2]) présidhèn borough sakpuika nggadahi kekuasaan èksekutif ingkang alit, lan boten wonten mupangatipun lègislatif ing salebeting borough. Sebagian ageng kekuasaan èksekutif dipunterapaken déning Walikota New York City, lan mupangati lègislatif inggih punika tugas saking anggota Dewan New York City. Amargi statusipun aruoa county, saben borough ugi nggadahi tiyang Jaksa Distrik kadasta county sanèsipun ing praja New York. Pinten-pinten hakim pangadilan sipil ugi kapilih ing lingkup borough, meski kanthi umum saged nglayani sadaya kutha.

Desa bersejarah[besut | besut sumber]

Pratélan 5 désa ing borough-borough New York City ingkang lajeng dados Lima Borough New York City.[butuh sitiran]

Marble Hill[besut | besut sumber]

Marble Hill inggih punika sebuah enklave alit ing daratan Amérika Utara ingkang katingal kadasta pérangan saking the Bronx, ananging punika pérangan saking Manhattan. Saksampune peningkatan lalu lintas kapal ing taun 1890-an, Korps Insinyur Angkatan Darat AS yasa Harlem River Ship Canal ingkang ngewahi Marble Hill dados pulau. Kanal sungai lama dipunisi taun [[19 lan nggayutaken Marble Hill ing daratan.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Cithakan:New York City