Prejanjèn Giyanti

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Naskah Perjanjian Giyanti 1755

Perjanjèn Giyanti iku kesepakatan antara VOC, pihak Mataram (diwakili déning Sunan Pakubuwana III), lan pihak pamberontak saka golongan Pangeran Mangkubumi sing dadi solusi kanggo salah siji haruhara sing terus kadadéan ing Mataram sapungkuré Sultan Agung. Perjanjèn sing ditapakastani ing tanggal 13 Fèbruari 1755 iki kanthi de facto lan de jure nandani rampungé Karajan Mataram sing mandhiri. Jeneng Giyanti dijupuk saka lokasi penandatanganan perjanjian iki, ya iku ing Désa Giyanti (ejaan Walanda, saiki papan mau pernahé ing Dukuh Kerten, Désa Jantiharja), ing sisih kidul-wétan kutha Karanganyar, Jawa Tengah.

Rujukan[besut | besut sumber]

Soedarisman Poerwokoesoemo, KPH, Mr (1985) KADIPATEN PAKUALAMAN, Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.