Prejanjèn Giyanti

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Naskah Perjanjian Giyanti 1755

Perjanjèn Giyanti iku kesepakatan antara VOC, pihak Mataram (diwakili déning Sunan Pakubuwana III), lan pihak pambrontak saka golongan Pangéran Mangkubumi sing dadi solusi kanggo salah sawijining prahara kang terus kadadéan ing Mataram sapungkuré Sultan Agung. Perjanjèn sing ditapakastani ing tanggal 13 Fèbruari 1755 iki kanthi de facto lan de jure mratandhani rampungé Karajan Mataram sing mandhiri. Jeneng Giyanti dijupuk saka papan dianakakéné prajanjèn iki, ya iku ing Désa Giyanti (saiki papan mau pernahé ana ing Dhukuh Kertèn, Désa Jantiharja), ing sisih kidul-wétan kutha Karanganyar, Jawa Tengah.

Rujukan[besut | besut sumber]

Soedarisman Poerwokoesoemo, KPH, Mr (1985) KADIPATEN PAKUALAMAN, Yogyakarta: Gadjah Mada University Press.