Periodhe Nara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Satsuma-samurai-during-boshin-war-period.jpg

Sajarah Jepang
(Periode historis)

Jaman Nara (奈良時代 nara jidai?) (710-794) iku jaman sajeroning pambagéyan periodhe sajarah Jepang kang diwiwiti nalika kaisar wanita Genmei mindhahaké kutha krajan kakaisaran menyang Heijō-kyō (Nara) nalika taun 710, dumadi suwéné 84 taun nganti kaisar Kanmu mindhahaké kutha krajan menyang Heian-kyō nalika taun 794.

Fujiwara Nofuhito dianggep duwé peran gedhé sajeroning pamindhahan kutha krajan menyang Nara. Nara dibangun miturut kutha krajan Tiongkok ing Chang'an. Nara dirancang minangka kutha pamaréntahan kanthi sapérangan gedhé kang ndunungi arupa pegawé pamaréntah.

Sistem hukum Asuka kiyomihara lan Taiho ritsuryō kang wiwit dilakokaké ing jaman sadurungé dideleng manèh lan dirévisi supaya isiné selaras karo kaanan njero nagara Jepang. Sanajan paleksanaané isih sajeroning tahap coba-coba, ing jaman iki Jepang wis duwé ancas dadi nagara hukum, sistem pamaréntahan pusat kanthi kakuwasan otokrasi ing tangan kaisar.

Nganggo kakuwatan militere jepang jepang ngalahke cina (1894-1895) lan Rusia (1904-1905) lan jepang diakui yèn nagara gedhé. Jepang ugi Nginvasi korea (1990) ,njajah mansyuria (1931) lan nganakke pakta kaliyan jerman lan itali (1940). Ing ngisore kepemimpinane Mahamantri Jendral Tojo ,jepang nyerang (AS) ,Pearl Harbor (8 Dhésèmber 1941) lan laladan laladan lio seng nengisor kuasane AS lan INGGRIS.