Restorasi Kemmu

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Kemmu.jpg

Restorasi Kemmu (建武の新政 Kemmu no shinsei?, Pamerintah anyar Kemmu) ya iku periode ana ing sejarah Jepang kang kadadéyan antara taun 1333 nganti tekan 1336.[1] Sawise Keshogunan Kamakura kalah, Kaisar Go-Daigo mbalik meneh angone ngekel tahta ya iku nalika taun 1333, lan ngedegake pamaréntah anyar kanthi kakuwasaan kang pusate ana ing tangane kaisar.[1] Kemmu ya iku jeneng jaman anyar kang diwiwiti taun 1334.[1] Istilah "Restorasi Kemmu" ya iku saka terjemahan istilah kang padha, Kemmu no Chūkō (建武の中興 Restorasi Kemmu?) kang digunakake ana ing Jepang nganti tekan sadurunge Perang Donya II.[1] Saperangan sejarawan uga nyebutake yen periode iki dadi periode Pamaréntah Kemmu (建武政権 Kemmu seiken?).[1] Pamaréntahan otokrasi kang dijalanake déning Kaisar Go-Daigo kanthi ora mesti dirasakake déning para samurai.[1] Pamaréntah Kaisar Go-Daigo pungkasane ditumbangake Ashikaga Takauji nalika taun 1336 kang uga dadi tanda rampunge periode Restorasi Kemmu.[1] Sadawane pamaréntahan ana ing jaman Kamakura, ppamaréntahan Keshogunan Kamakura anaing panguwasane keluarga Tokusō saka klan Hōjō, dene kakuwasane ana ing tanganae klan Nagasaki kang njabat Naikanrei (pelayan klan Hōjō).[2] Wiwit taun prastawa invasi Mongolia marang Jepang (1274 lan 1281), situwasi pulitik ana ing negeri dadi ora stabil.[2] Kelompok kang antipamaréntah wiwit ana pergerakan ing provinsi-provinsi.[2] Keshogunan uga wiwit kelangan dukungan dari kalangan samurai.[2] Keshogunan Kamakura netepake sistem Ryōtōtetsuritsu kang netepake kaisar saka garis keturunan Daikaku-ji lan garis keturunan Jimyō-in bisa munggah tahta kanthi geganten.[2] Nalika taun 1318, Kaisar Go-Daigo kang asale saka garis keturunan Daikaku-ji munggah tahta.[2] Kaisar Go-Daigo duwé kepenginan kanggo mbalekake sistem pamaréntahan kang kakuwasne langsung ana ing tangan kaisar kaya nalika rezim Engi-Tenryaku yang dijalanake déning Kaisar Murakami lan Kaisar Daigo ana ing jaman Heian.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Restorasi_Kemmu&oldid=1004526"