Perang geni

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Perang geni (Indonésia: perang api) yai ku salah siji tradisi masarakat Hindu ning pulo Lombok kangge nyambut dinten Raya Nyepi.[1] Tradisi puniki sampun ditindakake dening masarakat kampung Negara Saka lan Sweta ning pulo Lombok, Nusa Tenggara Barat turun-temurun enggal sasi sadurunge Dina Raya Nyepi sawise ngarak pawai ogoh-ogoh.[2]

Pelaksanaan[besut | besut sumber]

Perang geni dilaksanakake dinten sore sedinten sedurunge perayaan Nyepi, masarakat Hindu Lombok kumpul ning seputaran Tugu Tani, Cakranegara, Kutha Mataram. Sawise arak-arakan ogoh-ogoh, masarakat damel puluhan iket bobok saka pemuda kampung, lan bobok diobong dening pemuda saka masing-masing kampung loro iku. Perang geni dilaksanakake saben sore meriah, para pemuda saka kampung ngegebug saben liyane nganggo bobok sing masih murub genie.[2]

Peserta perang wonten sing lara lan luka siji lan liyane, nanging luka para peserta saka keloro kubu boten berseteru lan dadi musuh ning seliyane acara iki. Sampun rampung acara, para peserta perang geni bubar kanthi tentrem.[2]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Kurniawan, Agus. "Mengenal Tradisi Perang Api di Lombok". detikTravel (ing basa Indonesia). Dijupuk 2020-03-14. 
  2. a b c Media, Kompas Cyber. "Perang Api, Tradisi Turun-Temurun Umat Hindu Lombok Sambut Nyepi". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2020-03-14.