Perang Lebanon 2006

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Konflik Israèl-Lebanon 2006
Data
Tanggal: 12 Juli 2006-
Lokasi: Lebanon lan Israèl
Alesan: Serangan sayap militèr Hizbullah pada sebuah pos penjagaan wates Israèl pada 12 Juli 2006 sehingga 8 saradhadhu Israèl tewas dan 2 lainnya ditawan.
Pihak sing terlibat
Israèl: Barkas:Flag of Israèl.svg
Hizbullah:
Libanon: Flag of Lebanon.svg (nétral)
Pamimpin
Israèl: Barkas:Flag of Israèl.svg Dan Halutz (ketua dewan jenderal)
Barkas:Flag of Israèl.svg Udi Adam (Pemimpin regional)
Lebanon: Hassan Nasrallah (Pemimpin Hizbullah)
Flag of Lebanon.svg Michel Sulaiman (Tentara Lebanon)
Kakuwatan militèr (jumlah)
Israèl: Barkas:Flag of Israèl.svg 70.000-90.000
Hizbullah: 3.000-10.000
Lebanon: Flag of Lebanon.svg 35.000-40.000
Kurban
Israèl: 125 bala tiwas, 517 tatu, 2 ditawan, puluhan èwu pengungsi, watara 50 tank Merkava ajur
Hizbullah: 42-200 tiwas
Lebanon: (Sipil) 481-750 tiwas, 480-1100 tatu, 800.000 pengungsi
(Militer) 23 tiwas, 67 tatu

Konflik Israèl-Lebanon 2006 iku rangkéan tindakan militèr lan bentrokan terus-terusan ing Israèl lor lan Libanon sing nglibataké Hizbullah lan Angkatan Pertahanan Israèl (Israèli Defence Force utawa IDF).

Konflik iki miwiti tanggal 12 Juli 2006, nalika Hizbullah nyerang kutha Shlomi ing Israèl lor nganggo rudal Katyusha, sabanjuré wadyabala Hizbullah nyusup menyang wewengkon Israèl. Sajeroning serangan mau, telu prajurit Israèl diprejaya, loro tatu, lan loro diculik[1]. Prastawa iki banjur diterusaké kanthi serangan Hizbullah menyang wewengkon Israèl sing ndadèkaké wolu bala Israèl tiwas lan nyidrani punjul 20 jiwa[2]. Israèl banjur mbales kanthi Operasi Just Reward ("Balesan sing adil"), sing jenengé banjur diowahi dadi Operasi Change of Direction ("Owah-owahan arah"). Serangan balesan iki nyakup témbakan rokèt sing ditujokaké menyang Libanon lan pangeboman déning Angkatan Udara Israèl (IAF), blokade Udara lan segara sarta sawatara serangan cilik menyang wewengkon Libanon kidul déning bala dharat IDF.[butuh sitiran]

Siji warganagara Indonesia sing nyambutgawé dadi TKI, Siti Maemunah binti Muhtar Bisri, dilaporaké tewis ing Libanon minangka kurban rudal sing diluncuraké Israèl ing tanggal 11 Juli mau.[3]

Sumber[besut | besut sumber]