Perang Lebanon 2006

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Konflik Israèl-Lebanon 2006
Data
Tanggal: 12 Juli 2006 -
Lokasi: Lebanon lan Israèl
Alesan: Serangan sayap militer Hizbullah pada sebuah pos penjagaan perbatasan Israèl pada 12 Juli 2006 sehingga 8 serdadu Israèl tewas dan 2 lainnya ditawan.
Pihak sing terlibat
Israèl: 22px
Hizbullah:
Libanon: Flag of Lebanon.svg (netral)
Pamimpin
Israèl: 22px Dan Halutz (ketua dewan jenderal)
22px Udi Adam (Pemimpin regional)
Lebanon: Hassan Nasrallah (Pemimpin Hizbullah)
Flag of Lebanon.svg Michel Sulaiman (Tentara Lebanon)
Kakuwatan militer (jumlah)
Israèl: 22px 70.000 - 90.000
Hizbullah: 3.000 - 10.000
Lebanon: Flag of Lebanon.svg 35.000 - 40.000
Kurban
Israèl: 125 tentara tiwas, 517 tatu, 2 ditawan, puluhan ewu pengungsi, watara 50 tank Merkava ajur
Hizbullah: 42-200 tiwas
Lebanon: (Sipil) 481-750 tiwas, 480-1100 tatu, 800.000 pengungsi
(Militer) 23 tiwas, 67 tatu

Konflik Israèl-Lebanon 2006 iku rangkéan tindakan militèr lan bentrokan terus-terusan ing Israèl lor lan Libanon sing nglibataké Hizbullah lan Angkatan Pertahanan Israèl (Israèli Defence Force utawa IDF).

Konflik iki miwiti tanggal 12 Juli 2006, nalika Hizbullah nyerang kutha Shlomi ing Israèl lor nganggo rudal Katyusha, sabanjuré pasukan Hizbullah nyusup menyang wewengkon Israèl. Jroning serangan kasebut, telu prajurit Israèl diprejaya, loro tatu, lan loro diculik[1]. Prastawa iki banjur diterusaké kanthi serangan Hizbullah menyang wewengkon Israèl sing ndadèkaké wolu tentara Israèl tiwas lan nyidrani luwih saka 20 jiwa[2]. Israèl banjur mbales kanthi Operasi Just Reward ("Balesan sing adil"), sing jenengé banjur diowahi dadi Operasi Change of Direction ("Owah-owahan arah"). Serangan balesan iki nyakup témbakan rokèt sing ditujokaké menyang Libanon lan pangeboman déning Angkatan Udara Israèl (IAF), blokade Udara lan segara sarta sawetara serangan cilik menyang wewengkon Libanon kidul déning tentara dharat IDF.[butuh rujukan]

Siji warganagara Indonesia sing nyambutgawé dadi TKI, Siti Maemunah binti Muhtar Bisri, dilaporaké tewis ing Libanon minangka kurban rudal sing diluncuraké Israèl ing tanggal 11 Juli kasebut.[3]

Sumber[sunting | besut sumber]