Perang Goth

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Perang Goth
Bagéan saka Perang penaklukan kembali Justinianus I
Gotenkrieg.png
Tanggal 535554
Papan Italia lan Dalmatia
Asil Kemenangan Bizantium
Owah-owahan wilayah Italia lan Dalmatia direbut
Pihak sing kalibat
Kekaisaran Bizantium Ostrogoth,
Franka
Komandhan
Belisarius,
Mundus,
Narses,
Germanus,
Liberius
Theodahad,
Vitiges,
Ildibad,
Totila,
Teia
Cacahé korban
Lebih dari 5.000.000 tewas akibat pertempuran, penyakit, lan kelaparan

Perang Goth iku perang kang manggon ana ing Italia lan wewengkon-wewengkon ing saubengé kaya Dalmatia, Sardinia, Sisilia, lan Korsika wiwit taun 535 nganti tekan taun 554 antarané pasukan Kekaisaran Romawi Timur lan pasukan Kerajaan Ostrogoth.[1] Perang iki dibagi dadi rong fase .[1] Fase pisanan ya iku (535-540) dirampungi kanthi kalahe Ravenna lan penaklukan Italia déning pasukan Bizantium.[1] Fase loro ya iku taun (540/541-553) cirine ya iku perlawanan bangsa Goth kang dikobarke meneh déning Totila.[1] Perlawanan mau nembe bisa dikalahane sakwise perang kang suwi kang dilakokake déning Narses, kang uga bisa nggagalake invasi Franka-Alamanni ana ing taun 554.[1] Yen ta kaya mengkono kutha-kutha ing italia lor iseh terus nrampungake perlawanan nganti tekan taun 560-an.[1] Perang iki diwiwiti déning ambisine Kaisar Justinianus kanggo ngrebut meneh provinsi-provinsi wewengkon Kekaisaran Romawi Barat kang ucul mergane ana invasi suku-suku barbar ana ing wiwitan abad sakdurunge (delengen uga Masa Migrasi).[1] Wektu peperangan kang lumayan suwi nyebabake ancure Italia lan mudune populasi Italia saka 7 juta jiwa dadi 2,5 juta jiwa kang dadi akibat saka perang goth mau, keluwen, lan wabah penyakit.[2] Sakliyane iku, banda Kekaisaran Bizantium uga kalong.[2] Pungkasane ya iku, Bizantium pra bisa nahan serangan saka bangsa Lombardia ana ing taun 568, kang ngakibatke ucule wilwyah-wewengkon ana ing italia.[2]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Perang_Goth&oldid=988666"