Perang Goth

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Perang Goth
Peranganing Perang penaklukan kembali Justinianus I
Gotenkrieg.png
Titimangsa 535554
Pernah Italia lan Dalmatia
Asil Kemenangan Bizantium
Owah-owahan
laladan
Italia lan Dalmatia direbut
Péhak sing perang
Kekaisaran Bizantium Ostrogoth,
Franka
Manggala lan wadana
Belisarius,
Mundus,
Narses,
Germanus,
Liberius
Theodahad,
Vitiges,
Ildibad,
Totila,
Teia
Kurban
Lebih dari 5.000.000 tewas akibat pertempuran, lelara, lan kelaparan

Perang Goth iku perang kang manggon ana ing Italia lan wewengkon-wewengkon ing saubengé kaya Dalmatia, Sardinia, Sisilia, lan Korsika wiwit taun 535 nganti tekan taun 554 antarané wadyabala Kekaisaran Romawi Timur lan wadyabala Karajan Ostrogoth.[1] Perang iki dibagi dadi rong fase.[1] Fase pisanan ya iku (535-540) dirampungi kanthi kalahe Ravenna lan penaklukan Italia déning wadyabala Bizantium.[1] Fase loro ya iku taun (540/541-553) ciriné ya iku perlawanan bangsa Goth kang dikobarke manèh déning Totila.[1] Perlawanan mau nembé bisa dikalahane sawisé perang kang suwi kang dilakokake déning Narses, kang uga bisa nggagalake invasi Franka-Alamanni ana ing taun 554.[1] Yèn ta kaya mangkono kutha-kutha ing italia lor iseh terus nrampungake perlawanan nganti tekan taun 560-an.[1] Perang iki diwiwiti déning ambisine Kaisar Justinianus kanggo ngrebut manèh provinsi-provinsi wewengkon Kekaisaran Romawi Barat kang ucul mergane ana invasi suku-suku barbar ana ing wiwitan abad sadurungé (delengen uga Masa Migrasi).[1] Wektu peperangan kang lumayan suwi nyebabake ancure Italia lan mudune populasi Italia saka 7 juta jiwa dadi 2,5 juta jiwa kang dadi akibat saka perang goth mau, keluwen, lan wabah lelara.[2] Saliyané iku, banda Kekaisaran Bizantium uga kalong.[2] Pungkasane ya iku, Bizantium pra bisa nahan serangan saka bangsa Lombardia ana ing taun 568, kang ngakibatke ucule wilwyah-wewengkon ana ing italia.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]