Peperangan Sekigahara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Peperangan Sekigahara
Sekigaharascreen.jpg
Lukisan jaman Edo kang nggambaraké peperangan Sekigahara.
Titimangsa21 Oktober 1600
PernahSekigahara, saiki Prefektur Gifu
Asil Kamenangan Tokugawa
Owah-owahan
laladan
Tokugawa nguwasani Jepang
Péhak kang perang
Pasukan Kulon Toyotomi Hideyori Pasukan Wétan Tokugawa Ieyasu
Manggala saha wadana
Ishida Mitsunari
Mōri Terumoto
Kobayakawa Hideaki
Ukita Hideie
Chōsokabe Morichika
Shimazu Yoshihiro
Tokugawa Ieyasu
Daya
104.000 (ana manéka panjlasan ngenani gunggung) 82.000 (ana manéka panjlasan ngenani gunggung)
Kurban
Ora cetha Ora cetha

Peperangan Sekigahara (関ヶ原の戦い sekigahara no tatakai?) iku peperangan kang dumadi tanggal 15 September 1600 miturut kalèndher lunar (21 Oktober 1600 miturut kalèndher Grégorius) ing Sekigahara, distrik Fuwa, Provinsi Mino, Jepang.

Peperangan nglibataké pihak kang kabawah Tokugawa Ieyasu nglawan pihak Ishida Mitsunari gegandhèngan karo rebutan kakuwasan sawisé sédané Toyotomi Hideyoshi. Peperangan dimenangké déning pihak Tokugawa Ieyasu kang muluské dalan nuju kawanguné Keshogunan Tokugawa.

Endhem-endheman Peperangan Sekigahara duwé peran sajeroning ngliraké obahan nggulingké pamaréntahan Keshogunan Edo ing abad kaping 19 kang diwiwiti saka wewengkon han Satsuma lan Chōshū.

Pihak kang regejegan sajeroning peperangan iki kapérang dadi kubu Tokugawa (Wadyabala Lor) lan kubu panyengkuyung klan Toyotomi (Wadyabala Kulon). Klan Toyotomi dhéwé ora mihak salah siji pihak kang regejegan lan ora njupuk pérangan sajeroning peperangan.

Sawisé peperangan rampung, kakuwasan militèr luwih kasil dikuwasani pihak Tokugawa saéngga Peperangan Sekigahara uga misuwur kanthi aran Tenka wakeme no tatakai (天下分け目の戦い? peperangan kang nemtokaké pamimpin Jepang).

Nalika dumadiné peperangan durung dipigunakaké istilah Wadyabala Kulon lan Wadyabala Wétan. Kaloro istilah mau nembé dipigunakaké para sajarawan ing tembé wuri kanggo nyebut rong pihak kang regejegan.

Wacan terusan[besut | besut sumber]

  • Fujii Jizaemon. Sekigahara kassen. Sekigahara: Sekigahara Kankō Kyōkai, 200?
  • Fujii Jizaemon Sekigahara kassen shiryōshū. Tokyo: Shin-Jinbutsuoraisha, 1979.
  • Kasaya Kazuhiko. Sekigahara kassen yonhyaku-nen no nazo. Tokyo: Shin-Jinbutsuoraisha, 2000.
  • Shiramizu Tadashi. Zusetsu: Sekigahara no kassen. Gifu: Gifu Shimbunsha, 2000.
  • Futaki Keinchi. Sekigahara kassen. seri Chūkōshinsho, Tokyo: Chūōkōron, 197?
  • Miyakawa Hisako. Sekigahara gunki taisei 1-4. Kokushi Kenkyūkai, 1990.

Pranala njaba[besut | besut sumber]