Penyakit Huntington

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Penyakit Huntington
Klasifikasi lan bahan-bahan èksternal
Gambar mikroskopik berduri neuron (kuning) dengan inklusi nuklir (oranye), yang terjadi sebagai pérangan dari prosès penyakit, Lebar gambar 360 μm
ICD-10 G10, ICD-10 Chapter F|F022
ICD-9 333.4, 294.1
OMIM 143100
DiseasesDB 6060
MeSH D006816
George Huntington ngwedaraken lelara punika salebeting makalahipun ingkang kababar taun 1872.

Lelara Huntington, chorea Hunting utawi chore mairo inggih punika pényakit ingkang nyérang. éenyakit punika dipunsbéapakeé déning faktor gènètika, saéngga saged dipunwarisakén saking bapak ibu déning putranipun. Pényakit punika jangkiti kira-kira 1 saking 20.000 jiwa ing Èropa Barat lan 1 saking 30.000 ing Amèrika Sérikat [1](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012). Penyakit Huntington utawi huntington’s disease, pényakit dègénérasi sistém saraf, sipunsébapakén déning alel domina letal ingkang botén gadhah èfèk fènotipik ingkang gamblang. [2] Pényakit Huntington inggih punika gangguan dégénérasi saraf katurunan progrèsif ingkang dipuntandai déning gangguan èmosionalipun, tanduk, saha jiwanipun, kaicalan fungsi intéléktual utawi kognitif, saha kelainan obahan gangguan motorik, ugi dipuntepang dados koréa Hungtington, gangguan punika dipunnamani doktér Amèrika ingkang gambaraken kahanan ing taun 1872. Titikan klasik pényakit Huntington nyakup korèa sérta kaicalan tahap kamampuan pikir saha pasinaon dèmènsia, asilipun manawi arupa gangguan ing tahap kèmutan, mikir abstrak, lan aji. Pényakit punika dipunwarisakén ing kulawarga ingkang sipatipun dominan autosomal. Gangguan punika. Pényakit punika dipunwarisakén ing kulawarga dados sipat dominan automosal. Gangguan punika kédadosan dados asil sèkuèn abnormal dawa. Kode intruksi ing gèn kromosom sékawan. Kaucalan progrèsif fungsi sistem saraf gégayutan kaliyan kaucalan jaras ing panggènan katamtu ing polo, kagolong ganglia basal saha kortèks sèrèbri. [3](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012) pényakit Huntington (korèa Huntington) inggih punika pényakit katurunan ing pundi sentakan utawi kejang saha icalipun sèl-sèl polo kanthi bertahap wiwit yuswa tengah-tengah lan ngérémbag dados korèa.[4](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012).

Nami lelara punika dipunpendhet saking George Huntington ingkang tiyang kawiwitan ingkang njélèntrèhakè ing taun 1872. Gèn pényakit punika asifat dominan pramila putra-putri saking bapak-ibu ingkang ngalemi penyakit punika gadhah peluang ingkang agéng gadhah penyakitHuntingto ya iku 50%[5]. Ngantos sakménika dèrnèg wonten jampinipun ingkang saged nyémbuhakén penyakit punika, ananging namung wonten ngurangi gejala saha ngendaliaken subasita penderita.[5](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012).

Gejala[besut | besut sumber]

Gejala penyakit punika tukul ing saben yuswa, nanging rata-rata ing yuswa 35-44[1]. Ing stadium wiwit penderita badhé ngalemi memori miskin, nglampahi gerkan abnormal ingkang kanthi bertahap langkung gamblang pramila ngaruhi kagiatan normal, kadasta mangan, ngagem rasukan saha linggah [5].

Gejala fisik[besut | besut sumber]

  • Gerakan taksdar jari-jari, samparan, lan wajah.
  • Kecanggungan
  • botén gadhah kasaimbangan utawi koordinasi.
  • Cadel pidato
  • Ngépalakén rahang utawi gigi pengiling.
  • angèl mangan.
  • Stumbling utawi dawah.

Gejala mental[besut | besut sumber]

  • Kasupen
  • Ical konsèntrasi
  • Penilaian ala
  • Kangelan mendet kaputusan
  • Kangelan ngemudi

Gejala Emosional[besut | besut sumber]

  • Musuhan
  • Kekirangan energy
  • Minat urip
  • Depresi

Ing perkembangan penyakit punika saged munculaken halusinasi, tanpa alasan agresi, lan paranoia.

Cathetan suku[besut | besut sumber]