Penyakit Huntington

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Penyakit Huntington
Klasifikasi lan bahan-bahan èksternal
Gambar mikroskopik berduri neuron (kuning) dengan inklusi nuklir (oranye), yang terjadi sebagai bagian dari proses penyakit, Lebar gambar 360 μm
ICD-10 G10, ICD-10 Chapter F|F022
ICD-9 333.4, 294.1
OMIM 143100
DiseasesDB 6060
MeSH D006816

[[Berkas:Georgehuntington.jpg|thumb|left|George Huntington menjelaskan penyakit ini dalam kertas kerjanya yang terbit tahun 1872.]]

Pényakit Huntington

Pangèrtosan Pényakit huntington[sunting | sunting sumber]

Pényakit Huntington, chorea Hunting utawi chore mairo inggih punika pényakit ingkang nyérang . éenyakit punika dipunsbéapakeé dening faktor gènètika, sahingga sagéd dipunwarisakén saking bapak ibu dening putranipun. Pényakit punika jangkiti kira-kira 1 saking 20.000 jiwa ing Èropa Barat lan 1 saking 30.000 ing Amèrika Sérikat [1](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012). Penyakit Huntington utawi huntington’s disease, pényakit dègénérasi sistém saraf, sipunsébapakén dèning alel domina letal ingkang botén gadahi èfèk fènotipik ingkang gamblang. [2] Pényakit Huntington inggih punika gangguan dégénérasi saraf katurunan progrèsif ingkang dipuntandai dèning gangguan èmosionalipun, tanduk, saha jiwanipun, kaicalan fungsi intéléktual utawi kognitif, saha kelainan gerakan gangguan motorik, ugi dipuntépang dados koréa Hungtington, gangguan punika dipun asmani doktér Amèrika ingkang gambaraken kahanan ing tahun 1872. Titikan klasik pényakit Huntington nyakup korèa sérta kaicalan tahap kamampuan pikir saha pasinaon dèmènsia, asilipun ménawi arupa gangguan ing tahap kèmutan, mikir abstrak, lan nilai. Pényakit punika dipunwarisakén ing keluarga ingkang sifatipun dominan autosomal. Gangguan punika. Pényakit punika dipunwarisakén ing keluarga dados sifat dominan automosal. Gangguan punika kédadosan dados asil sèkuèn abnormal dhawa. Kode intruksi ing gèn kromosom sékawan. Kaucalan progrèsif fungsi sistem saraf gégayutan kaliyan kaucalan jaras ing panggènan katamtu ing otak, kagolong ganglia basal saha kortèks sèrèbri. [3](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012) pényakit Huntington (korèa Huntington) inggih punika pényakit katurunan ing pundi sentakan utawi kejang saha icalipun sèl-sèl otak sécara bertahap wiwit yuswa tengah-tengah lan ngérémbag dados korèa. [4](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012).

Asma pényakit punika dipunpéndét saking  George Huntington ingkang tiyang kawiwitan ingkang njélèntrèhakè ing tahun 1872. Gèn pényakit punika asifat dominan pramila putra-putri saking bapak-ibu ingkang ngalemi penyakit punika gadahi peluang ingkang agéng  gadahi penyakitHuntingto yaiku 50%[5]. Ngantos sakménika dèrnèg wontén jampinipun ingkang sagéd nyémbuhakén penyakit punika, ananging namung wontén ngurangi gejala saha ngendaliaken subasita penderita.  [6](dipununduh Tanggal 14 Oktober 2012). 

Gejala[sunting | sunting sumber]

Gejala penyakit punika tukul ing saben yuswa, nanging rata-rata ing yuswa 35-44[7]. Ing stadium wiwit penderita badhe ngalemi memori miskin, ngelampahi gerkan abnormal ingkang secara bertahap langkung gamblang pramila ngaruhi kagiatan normal, kadasta mangan, ngagem rasukan saha linggah [8].

Gejala fisik[sunting | sunting sumber]

  • Gerakan taksdar jari-jari, samparan, lan wajah.
  • Kecanggungan
  • botén gadahi kasaimbangan utawi koordinasi.
  • Cadel pidato
  • Ngépalakén rahang utawi gigi pengiling.
  • angel mangan.
  • Stumbling utawi dawah .

Gejala mental[sunting | sunting sumber]

  • Kasupen
  • Ical konsentrasi
  • Penilaian ala
  • Kangelan mendet kaputusan
  • Kangelan ngemudi

Gejala Emosional[sunting | sunting sumber]

  • Musuhan
  • Kekirangan energy
  • Minat urip
  • Depresi

Ing perkembangan penyakit punika saged munculaken halusinasi, tanpa alasan agresi, lan paranoia.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]