Partai Sosialis Indonesia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Infobox parté pulitik Indonésia Parté Sosialis Indonésia, kacekak PSI, ya iku parté pulitik kang tau ana ing Indonésia. Parté iki berhaluan kiri lan nganut ideologi sosialisme.

Sajarah[besut | besut sumber]

Cikal bakal PSI ya iku Parté Sosialis kang dipandegani déning Amir Syarifuddin lan Parté Rakyat Sosialis (PARAS) kang diadegake déning Sutan Syahrir lan candhaké gabung kanthi jeneng Parté Sosialis. Parté Sosialis iki kang wiwit wulan November 1945 nganti pertengahan taun 1947 ngwasani kabinèt, ya iku Kabinet Syahrir I, II, lan III sarta Kabinet Amir Syarifuddin I dan II.

Nalika ana pamungsuhan antarané kelompok Syahrir lan kelompok Amir Syarifuddin, Syahrir milih mbentuk parté anyar, ya iku Parté Sosialis Indonésia (PSI), ing tanggal 12 Fèbruari 1948.

Asas[besut | besut sumber]

PSI kanthi lelandésan sosialisme kang sinéndé ing ajaran Karl Marx lan Friedrich Engels tumuju masarakat sosialis kang adhedhasar kerakyatan. Parté iki nentang sistem diktatur proletariat kang diterapake ing Uni Soviet lan nagara-nagara sosialis liyané. Sosialisme kerakyatan kang dimaksud PSI ya iku sosialisme kang njunjung dhuwur drajat kemanusiaan kanthi ngakoni lan njunjung pepadaning drajat saben manungsa kang gregani pribadi sawijining wong ing pikiran lan sajeroning nindakaké sosialisme.

Rujukan[besut | besut sumber]

Cithakan:Parté pulitik Indonésia terdahulu

Uga delengen[besut | besut sumber]