Partai Sosialis Indonesia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Infobox parté pulitik Indonésia Parté Sosialis Indonésia, kacekak PSI, ya iku parté pulitik kang tau ana ing Indonésia. Parté iki berhaluan kiri lan nganut ideologi sosialisme.

Sajarah[besut | besut sumber]

Cikal bakal PSI ya iku Parté Sosialis kang dipandegani déning Amir Syarifuddin lan Parté Rakyat Sosialis (PARAS) kang diadegake déning Sutan Syahrir lan candhake gabung kanthi jeneng Parté Sosialis. Parté Sosialis iki kang wiwit wulan November 1945 nganti pertengahan taun 1947 ngwasani kabinet, ya iku Kabinet Syahrir I, II, lan III sarta Kabinet Amir Syarifuddin I dan II.

Nalika ana pamungsuhan antarane kelompok Syahrir lan kelompok Amir Syarifuddin, Syahrir milih mbentuk parté anyar, ya iku Parté Sosialis Indonésia (PSI), ing tanggal 12 Februari 1948.

Asas[besut | besut sumber]

PSI kanthi lelandésan sosialisme kang sinéndé ing ajaran Karl Marx lan Friedrich Engels tumuju masyarakat sosialis kang adhedhasar kerakyatan. Parté iki nentang sistem diktatur proletariat kang diterapake ing Uni Soviet lan nagara-nagara sosialis liyane. Sosialisme kerakyatan kang dimaksud PSI ya iku sosialisme kang njunjung dhuwur derajat kemanusiaan kanthi ngakoni lan njunjung pepadaning derajat saben manungsa kang gregani pribadhi sawijining wong ing pikiran lan sajroning nindakake sosialisme.

Referensi[besut | besut sumber]

Cithakan:Parté pulitik Indonésia terdahulu

Delengen uga[besut | besut sumber]