Parembugan:Aksara Carakan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Mangga sedérék sami nyobi nulis aksara jawa teng komputer kalih hanacaraka font ingkang saged di download teng website http://hanacaraka.fateback.com

kulo nyobi download font jowo kok angel sanget nggih, mbok kulo nyuwun bantuane, saget dikirim mawon ten e-mail kulo bondiyono2000@yahoo.com. matur nuwun..!


Tulisan "Aksara Hanacaraka" ing dhuwur dhewe iku kok kawaca "aksara hanacaka". Tulisane kurang "ra". Monggo diganti. Matur nuwun. 155.69.184.68. 13:41, 12 Maret 2008

Oh iya, nuwun sèwu. Matur nuwun! Mengko tak-gantiné. Meursault2004ngobrol 14:28, 12 Maret 2008 (UTC)

Yen aku ora salah basa Bali uga nganggo aksara kang padha karo Hanacaraka nanging gunggunge mung 18 merga ora nganggo Dha lan Tha, Da diwaca dha lan Ta diwaca tha.

salam Fajrss 02:50, 6 November 2008 (UTC)

pangudarasa[besut sumber]

Kulo nembe mawon iseng iseng ndamel program ngetik aksara jawi mawi unicode.

Monggo sareng-sareng pun cobi link menika: http://www.geocities.com/cannon_shooter/keyboard/hnc.htm

meniko gratis lho !. Gilok-gilok melestarikan "Aksara Jawi". situs meniko saget pun kopi wonten hardisk lan panjenengan saget ngetik lan dipun copy paste wonten program sanes, mbok bilih MS Word menopo sanesipun.

wassalam,

Eh, ini apa ya? Keyboard buat font dari Glavy kah? Minta tolong penjelasan dalam Bahasa Indonesia dong. Saya ga ngerti Bahasa Jawa tp saya cinta bgt sm Hanacaraka!Matahari Pagi 06:30, 21 Agustus 2007 (UTC)

Tabel Unicode[besut sumber]

Hmm, apik! Matur nuwun. Meursault2004ngobrol 23:28, 22 April 2010 (UTC)

Terjemahan[besut sumber]

Maaf saya tidak bisa bicara bahasa Jawa, dan saya juga tidak terlalu mengerti isi artikel ini. Tapi kelihatannya di sini ada banyak informasi tentang sejarah hanacaraka dan penggunaannya sekarang, dan saya rasa akan sangat berguna kalau bagian-bagian itu diterjemahkan ke bahasa lain seperti bahasa Indonesia atau bahasa Inggris. Saat ini artikel hanacaraka di id-wikipedia and en-wikipedia isinya sangat minim dan tidak informatif. Ada yang bisa bantu? Terima kasih. Hzb pangus rembugan 17:55, 4 Juni 2010 (UTC)

Terimakasih sarannya, kami sedang berusaha menuju kesana. Idealnya Wikipedia Bahasa Jawa memang harus memiliki artikel yang paling lengkap dalam materi "ke-Jawa-an" dan menjadi rujukan atau diterjemahkan kedalam bahasa-bahasa lain. Sementara disini masih kekurangan resources. Pengguna di Wikipedia Bahasa Jawa terdaftar lebih dari 6000 pengguna tetapi kenyataan yang aktif hanya puluhan saja. Pras rembugan 21:33, 4 Juni 2010 (UTC)

Bakasan Asma[besut sumber]

Nuwun, Kula kok mboten sepakat wonten pamaringan asmanipun kaca punika, keranten tiyang Jawi piyambakan maringi asma "Aksara Wiyanjana/Dentawiyanjana", sanes "Hanacaraka". Asma "Carakan"/"Cecarakan" punika asma ingkang dipun paringi tiyang manca dhateng aksara punika. Mangga dipunrembagaken. Nuwun.

bahasa indonesia di ubah menjadi aksara jawa[besut sumber]

Jeneng[besut sumber]

Wonten ing buku-buku sekolahan, aksara punika dipunwastani Aksara Carakan. Wirjadisastra (rembugan) 19 Dhésèmber 2017 15.43 (UTC)

Aksara Ca Murda[besut sumber]

Aksara Ca Murda ana ing tabel aksara Murda iku ésih dadi parembugan para pakar aksara Jawa amarga ora ana manuskrip sing nudhuhaké aksara kuwi. Sing ana nang manuskrip kuwi aksara Cha Mahaprana sing nang tabel dadi aksara Pasangan Ca Murda. Aksara sing cumawis iki namung kasil rékaané sedulur R.S Wihananto sing ngripta aksara tuladha jejeg kang dienggo nang Wikipedia iki.

Yèn miturut dokumen unicode, aksara Cha sing disepakati yakuwi aksara . Sanajan durung disarujuki kabèh déning pakar aksara jawa, nanging simbol iki sing uwis resmi diajokaké marang unicode lan wis ditrima déning konsorsium unicode. R.S Wihananto uga mangerténi babagan iki, nang font tuladha jejeg uga uwis cumawis aksara (Cha Mahaprana/Ca Murda) iki.

Aksara Ca Murda ora resmi, versi R.S Wihananto
Aksara Ca Murda Nglegena (Cha Mahaprana), versi resmi unicode sing diréka saka aksara pasangané.
Aksara Pasangan Cha Mahaprana (Ca Murda), asliné aksara iki ora nduwé aksara Nglegena

 eMpu  «Caturan» 

Sedaya informasi punika saged dipunlebetaken wonten ing Wikipédia punika lan kedah sinartan réferènsinipun Pak @Empu:. Dados limrah mawon wonten variasi informasi ing satunggal topik. Matur nuwun Wirjadisastra (rembugan) 21 Dhésèmber 2017 02.22 (UTC)