Pangalèngan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Khusus-edition komplong sup baja Wonten Wikisource 's lukisan

Pangalengan yaiku salah sawijining cara ngreksa panganan sing isine panganan diolah lan disegel ing wadhah sing kedhap udara ( toples kaya ta toples Mason, lan kaleng baja lan kaleng ). Pangalengan nyedhiyakake umur rak sing umume antara siji nganti limang taun, sanajan ing kahanan tartamtu, bisa dadi luwih dawa.[1] Produk kaleng sing wis garing, kaya ta lentil sing dikemas kaleng, bisa tahan suwene 30 taun ing negara sing bisa dipangan. Ing taun 1974, conto panganan kaleng saka kecelakaan Bertrand, sawijining steamboat sing asat ing Kali Missouri taun 1865, dites dening Asosiasi Pemroses Pangan Nasional . Sanajan isi, ambu, lan vitamin wis saya rusak, ora ana tilas pertumbuhan mikroba lan panganan umur 109 taun ditemtokake isih aman dipangan.[2]

Jar kaleng appert
Tomat kaleng Harker & Badia . Valencia, taun 1920an.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Arctic Explorers Uncover (and Eat) 60-Year-Old Food Stash". Smithsonian. Dibukak ing 7 November 2018.
  2. Blumenthal, Dale (September 1990). "The Canning Process; Old Preservation Technique Goes Modern". FDA Consumer. Diarsip saka sing asli ing 9 February 2019.