Campbell's Soup Cans

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Campbell's Soup Cans,[1] sing kadang kala ngerujuk minangka 32 Campbell's Soup Cans,[2] ya iku sawiji karya senior sing digawé ing taun 1962 déning Andy Warhol. Karya iku dumadi kanvas cacah 32, saben kanvas sing dhuwé ukuran dhéwé; dhawané 20 inches (51 cm) × ambané 16 inches (41 cm) lan saben kanvas dumadi sak lukisaning Campbell's Soup blèg— sing saben jinising canned soup sing didhol déning kumpeni iku nalika semana.[1] Saben lukisan diprodhuksi kanthi métodhe printmaking — prosès nyéthak sablon, nganggo cara non-painterly. Campbell's Soup Cans' reliance on tema bab kabudayan populér mbiyantu ngeteraké pop art utawa seni populér dadi art movement sing gedhé ing Amérikah Sarékat.

Warhol, illustrator komersil sing kasil dadi panganggit, pambabar, pelukis, lan sutradara filem, ngunjukaké karya iki ing tanggal 9 sasi July taun 1962, ing pagelaran gladri kapisané dhèwèké minangka seniman seni murni[3][4] ing Ferus Gallery of Los Angeles, California. Pagelaran iku mau nandani pangenalaning pop art sing kapisan ing laladan West Coast.[5] Campuraning prosès semi-mékanik, cara non-painterly, lan subyek komersil mulané marahi ananing kontroversi, amarga unsur karya iku sing cetha-cetha nunjukukaké komerisalisme kadonyan, nglambangaké pangina kanthi langsung marang tèhnik lan filosofining paham abstrak ekspressionisme. Ing Amérikah Sarékat, pergerakan seni abstrak ekspressionisme iku kawentar nalika periode pasca perang, lan paham iku dadi gegeman ora mung kanggo ajining "seni murni" lan Èstétikané nanging uga kanggo kacenderungan gaibé. Kontroversi iki njalari debat sing gedhé bab ciri lan etikané karya iku mau lan sajenisé. Niyaté Warhol minangka seniman ditakokaké, lan bab iku mau sihi dadi topik dhiskusi sekan saiki. Gedhé lan raméné gara iku mau saka masarakat mbiyantu ngganti Warhol saka illustrator kumersil sing kasil ing taun 1950an dadi seniman seni murni sing kawentar,lan karya iki mbiyantu mbedakaké dhèwèké saka seniman seni populer liyané sing uga lagi 'naik daun'. Sanajan akéhé panjaluk sing bisa ngasilaké dhuwit pirang-pirang marang karya iki ora langsung teka, sangkut-pauté Warhol's karo subyék iku mau marahi jenengé dadi padha tegesé karo lukisan-lukisan Campbell's Soup Can.

Warhol banjur gawé sawénéh variasi karya-karya seni sing uga nggambaraké blèg Sop mérék Campbell's ing telung mangsa kariré dhèwèké, lan dhèwèké nggawé karya-karya liyané nganggo warna-warna gambar saka donya paniaga lan médhia masa. Saiki, tema blèg Sop mérék Campbell's uwis digunakaké minangka rujukan kanggo sakumpulan lukisan-lukisan asliné. Lukisan-lukisan karyané Warhol sing sawisé karya iki lan lukisan-lukisan Campbell's Soup cans dhéwé uga dadi rujukan. Amarga kawentaring kabèh seriné karya-karya sing temané padha iku mau, jenengé Warhol dadi mèlu kagawa nganti-nganti dhwèwèké ora mung dadi seniman pop art Amèrikah sing paling misuwur,[6] nanging uga dadi seniman Amérikah sing paling dhuwur pangasilané.[7]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. a b "The Collection". The Museum of Modern Art. 2007. Dijupuk March 9, 2007. 
  2. Frazier, p. 708.
  3. Angell, p. 38.
  4. Livingstone, p. 32.
  5. Lippard, p. 158.
  6. Stokstad, p. 1130.
  7. Bourdon p. 307.

Rujukan[besut | besut sumber]