Menyang kontèn

Panela

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Panela
Jeneng liyanéPiloncillo, Chancaca
Tlatah utawa praja
Woworan pokokWhole cane sugar
Buku masakan: Panela  Médhia: Panela
Piloncillo
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi1,600 kJ (380 kkal)
Gula86.4 g
0.1 g
0.2 g
Komponèn liyané
Banyu12.3 g
Calcium79 mg
Magnesium81 mg
Iron12 mg

Source: http://ccbolgroup.com/chancaca.html

Panela ( pangucap cara Spanyol: [paˈnela] ) utawa rapadura (pocapan Portugis: [ʁapaˈduɾɐ] ) minangka gula tebu sing ora , khas Tengah, lan Amerika Latin , yaiku bentuk sukrosa solid sing asale saka godhok lan penguapan jus tebu .  Panela dikenal kanthi jeneng liya ing Amerika Latin, kayata chancaca ing Chili lan Peru, piloncillo ing Meksiko (ing endi "panela" nuduhake jinis keju, queso panela ). Jeneng piloncillo tegese sethithik roti, amarga bentuk tradisional sing ngasilake gula asap, karamel lan lumahing iki. [1] Rasane luwih akeh tinimbang karo gula coklat, umume mung gula putih kanthi molase cilik sing ditambahake maneh. Kaya gula coklat, ana rong jinis piloncillo; siji luwih entheng (blanco) lan siji peteng (oscuro). Ora diresiki, umume digunakake ing Meksiko, sing umure paling ora ana 500 taun. Digawe saka tebu sing remuk, jus dikoleksi, digodhog lan diwutahake menyang cetakan, banjur dadi blok. Panela uga dikenal kanthi jeneng rapadura ing basa Portugis. Ing papan liya ing jagad iki, tembung jaggery nggambarake panganan sing padha. Kalorone dianggep gula tebu sing ora sentrifugal . [2]Panela didol kanthi macem-macem jinis, kayata blok cair, granulasi, lan padhet, lan digunakake kanggo panganan panganan uga kanggo resep, minuman ringan, baking, lan cuka, bir lan nggawe anggur.

Jeneng regional[besut | besut sumber]

  • Raspadura ing Kuba, Panama lan Ekuador
  • Rapadou ing Haiti
  • Dulce de panela ing El Salvador
  • Panela ing Kolombia, Venezuela lan Ekuador
  • Rapadura ing Argentina, Cuba, Guatemala, Honduras, Panama, Brasil, Paraguay, lan Republik Dominika
  • Chancaca ing Peru, Bolivia lan Chili
  • Tapa de dulce ing Kosta Rika lan Nikaragua
  • Papelón ing Venezuela
  • Gur utawa Jaggery utawa Vellam utawa Bella (ಬೆಲಬೆಲಲಲ) ing India
  • Gura ing Afganistan
  • Piloncillo ("pylon cilik", dadi jeneng kerucut) ing Meksiko lan Spanyol [3]
  • Nam oy ing Laos
  • Phng phên ing Vietnam
Rapadura Brasil ing tablet
Kafe de olla Meksiko dadi pirang-pirang piloncillo.

Galeri[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. SF, My Mission: Tastes of (3 May 2012). "La Diferencia- 5 cooking ingredients with an accent: Find them in the Mission". Dibukak ing 8 September 2016.
  2. Jaffé, Walter R. (8 March 2012). "Health Effects of Non-Centrifugal Sugar (NCS): A Review". Sugar Tech. 14 (2): 87–94. doi:10.1007/s12355-012-0145-1. Diarsip saka sing asli ing 1 July 2016. Dibukak ing July 12, 2016.
  3. Grodinsky, Peggy (6 September 2006). "Pump up the flavor with piloncillo". Houston Chronicle. Dibukak ing 23 January 2014.