Otto von Bismarck

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Otto von Bismarck
245px
Otto von Bismarck in August 1890
Kanselir Jerman ke-1
Linggih
21 Maret 1871 – 20 Maret 1890
Ratu Wilhelm I (1871–1888)
Frederick III (1888)
Wilhelm II (1888–1890)
Kang sadurungé Kanselir Pertama
Kang sawisé Leo von Caprivi
Minister President of the Kingdom of Prussia ke-9
Linggih
23 September 1862 – 1 Januari 1873
Ratu Wilhelm I
Kang sadurungé Adolf of Hohenlohe-Ingelfingen
Kang sawisé Albrecht von Roon
11th Minister President of the Kingdom of Prussia
Linggih
9 November 1873 – 20 Maret 1890
Ratu Wilhelm I (1873–1888)
Frederick III (1888)
Wilhelm II (1888–1890)
Kang sadurungé Albrecht von Roon
Kang sawisé Leo von Caprivi
Federal Chancellor of the North German Confederation
Linggih
1867–1871
Présidhèn Wilhelm I
Kang sadurungé Confederation established
Kang sawisé German Empire
Menteri Luar Negeri Karajan Prussia ke-23
Linggih
1862–1890
Ratu Wilhelm I (1862–1888)
Frederick III (1888)
Wilhelm II (1888–1890)
Kang sadurungé Albrecht von Bernstorff
Kang sawisé Leo von Caprivi
Rerincèn dhiri
Lair (1815-04-01)1 April 1815
Schönhausen, Prussia
Pati 30 Juli 1898(1898-07-30) (umur 83)
Friedrichsruh, Karajan Jerman
Parté pulitik Tidak ada
Sisihan Johanna von Puttkamer
Agama Lutheranism
Tandha tangan
Otto von Bismarck
Bismarck-Monument, Hamburg

Pangeran Otto von Bismarck, Adipati Lauenburg (lair ing Schönhausen, Prussia, 1 April 1815 – pati ing Friedrichsruh, Karajan Jerman, 30 Juli 1898 ing yuswa 83 taun) punika salah satunggal pamimpin ingkang misuwur ing abad ka-19; minangka Mahamantri Karajan Prusia (18621890) panjenenganipun saged ndamel Jerman guyub (boten kalebet Austria) kanthi perang lan dados Kanselir pisanan (18711890) Kamaharajan Jerman. Otto von Bismarck pikantuk gelar Kanselir Wesi. Bismarck mbrasta perobahan dhémokrasi sosial ingkang ngrembaka ing warsa 1880-an, kanthi nglarang organisasi lan paring bebungah, asuransi kesehetan dhumateng para buruh.