Omer Šipraga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Omer Šipraga
LairOmer (Mujo) Šipraga
7 Januari 1926
Šiprage
Pati7 April 2012
Šiprage
BangsaBosnia lan Hèrcégovina
WiyataPemuda Komunist Academy
PakaryanPartisan → Komunist → Aktivis lingkungan
BojoAzemina
AnakZijad, Mirsada, Nijaz
Wong tuwaMujo, Mina

Omer Šipraga (Šiprage, 7. Januari 1926 - 7. April 2912) minangka partisan, bebarengan karo seduluré Mustafa, salah sawijining pemberontakan lokal pisanan ing Perang Donya II ing Perbandaran Šiprage.[1]

Biografi[besut | besut sumber]

Omer Šipraga ana lair ing 1 926 ing kulawarga aristrokrat Mujo Šipraga, keturunan langsung saka salah sawijining pendiri pemukiman lokal, saiki komunitas Šiprage lokal. Wungu ing kulawarga sing ditresnani, nalika umur enom dheweke nate nglawan kekerasan gendarmerie ing Kerajaan Yugoslavia, lan banjur gabung Bosnia lan Hèrcégovina ing Negara Independen Kroasia

Sanalika sawise pembentukan unit partisan lokal pertama sing diarani Pasukan saka Djevojačka ravan, uga dikenal minangka Imljani pasukan dadi pasukan utawa minangka Pasukan Šiprage sanajan bocah cilik, gabung karo pangkat lan nampilake keberanian sing luar biasa. Iki nyaranake kanggo pandhuan ideologi lan inklusi ing Pemuda komunisme. Dhewke pisanan mlebu kursus kanggo pelamar muda, lan ing taun 1942 kapilih dadi sekretaris Pemuda Comunis.[1]

"Pakaryan kasebut uga mengaruhi respon massa para pemuda kanggo nggabungake rangking brigade proletaryan lan pasukan partisan sing nembe dibentuk. Banjur aset komite Pemuda lan Pambébasan Nasional wis dibalekake. Aset gedhe saka komunist wis ditambahi lan ditambahi. Ing Šiprage, sekretaris kasebut minangka Omer Šipraga, ing Skender-Vakuf, Jovanka Crnomarković, lan ing Maslovare, Nevenka Petrić. Ing mardika Kotor-Varoš, aset Pemuda komunis diadegaké ing endi sekretaris Advan Hozić, lan anggota Arfan Hozić, Mustafa Karaselimović, Teufik Korić-Tufko, Drago Luburić lan Vlasta Tvrz".[1]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. a b c Nevenka Petrić, ed. (1985). Opštine Kotor-Varoš i Skender-Vakuf u NOB-u 1941-1945. Kotor Varoš: Radnički univerzitet "Đuro Pucar Stari".

Tautan njaba[besut | besut sumber]