Olimpiadhe Mangsa Panas 2016

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Olimpiadhe Mangsa Panas 2016 (Basa Portugis: Jogos Olímpicos de Verão de 2016),[lower-alpha 1] kanthi resmi kondhang minangka Games of the XXXI Olympiad, lan uga kondhang Rio 2016, acara manéka olahraga  internasional sing gedhé iki kalebu Olympic Games sing dianakaké ing Rio de Janeiro, Brazil, saka 5 nganti 21 August 2016.[1]

Akeh nagara kecathet dadi panyarta ing akèh olahraga. Luwih saka 10.500 atlit saka 206 National Olympic Committees (NOCs), ana panyarta kawiwit saka Kosovo lan Sudan Kidul, mèlu ing acara iki.[2] Acara iki ngrebutaké 306 medhali, lan ana 28 olimpiadhe olahraga — rugby sevens lan golf, sing ditambahi déning International Olympic Committee ing 2009. Acara-acara olahraga kuwi ditindakaké ing 33 panggon ing kutha Rio de Janeiro lan 5 panggon ing São Paulo (Kutha paling Gedhé ing Brazil), Belo Horizonte, Salvador, Brasília (Ibukutha Brazil), lan Manaus.

Thomas Bach mimpin kapisan Olimpiadhe Mangsa Panas iki.[2] Rio de Janeiro dibyawaraké dadi kutha sing nganakaké olimpiadhe iki ing 121st IOC Session sing dianakaké ing Kopenhagen, Dénmark, in 2 October 2009. Rio dadi kutha kawiwit ing Amérikah Kidul sing nganakaké Olimpiadhe Mangsa Panas. Acara iki dadi acara olahraga kawiwit ing nagara sing nganggo Basa Portugis, lan dadi nagara kawiwit sing nganakaké olimpiadhe ing mangsa salju (2000 olahraga diwiwiti ing 15 September – limang dina sadurungé mangsa semi ing bumi sisih kidul), wiwit 1968 dianakaké ing Amérikah Latin, lan wiwit 2000 (lan kateluné) dianakaké ing bumi sisih kidul.[3]

Kagiyatan ing kridha-kridha iki dicireni kontroversi—kalebu korupsi lan pameréntahan nagara fèdheral sing ora gumathok, kaya ta kawigaten kasarasan lan keslametan marang virus Zika lan polusi sing gedhé ing teluk Guanabara, uga perkara doping atlit Russia sing merbawani panyartané nagara iku kridha iki.