Menyang kontèn

Musiyum Wayang lan Artefak Purbalingga

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Musiyum Wayang lan Artefak Purbalingga
ꦲꦼꦩ꧀ꦧꦸꦁꦥꦠꦫꦤ
Peta
JinisMuseum
PapanDesa Kutasari, Kecamatan Kutasari, Kabupaten Purbalingga, Jawa Tengah
Dibuka2009
Kang ngrumatPemerintah Kabupaten Purbalingga
StatusDipun bikak
Sarana
  • papan panggenan ingkang wiyar
  • toilet
  • papan palenggahan
  • parkir
  • pameran wayang
  • pameran artefak

Musiyum Wayang lan Artefak Purbalingga inggih punika musiyum ingkang dumunung wonten ing Desa Kutasari, Kecamatan Kutasari, Kabupaten Purbalingga, Jawa Tengah . [1][2][3] Musiyum Wayang lan Artefak Purbalingga mujudake musiyum khusus ingkang nglumpukake barang-barang peninggalan prasejarah, wayang kulit lan wayang golek saking Kabupaten Purbalingga lan daerah saubenge. [4][5]

Kahanan Umum

[besut | besut sumber]

Musiyum Wayang lan Artefak Purbalingga bebarengan kaliyan rong musiyum liyane, yaiku musiyum dhuwit lan musiyum serangga, wonten ing komplek wisata ingkang dipunarani Sanggaluri Park.[6][4]

Bangunan Musiyum Wayang lan Artefak Purbalingga nggadahi wiyar 24×12 mèter. [2][1] Musiyum puniki manggon wonten papan panggonan ingkang nggadahi koordinat 7°21'23.0” Lintang Kidul lan 109°19’48.4” Bujur Wetan. Menawi badhe teng musiyum nggunakake sepur, akses menyang musiyum saking saking Stasiun Purwokerto kanthi jarak 18 kilometer . Menawi badhe nggunakake bis, museum saged dipuntekani liwat Terminal Bukateja, jarake 16 kilometer, utawa saka Terminal Purwokerto, adohe 17 kilometer. [7]Artefak ingkang dipunpamerake dipuntemokake ing sisih wetan Gunung Slamet . Teng musiyum puniki wonten wayang kulit 22 jinis lan 12 jinis wayang golek.[1]

Sajarah

[besut | besut sumber]

Pambangunan Musiyum Wayang lan Artefak Purbalingga puniki dipuntindakaken ing taun 2009 kanthi ngginakaken dana Anggaran Pendapatan dan Belanja Daerah (APBD) ingkang agengipun 352 yuta rupiah.[8] Peresmian musiyum punika dipunadani tanggal 27 Dhésèmber 2009 déning Bupati Purbalingga kala wau, inggih punika Triyono Budi Sasongko.[9] Kepemilikan musiyum kasebut dipunpasrahake marang Pemerintah Kabupaten Purbalingga, dene panguruse dipunpasrahake marang Unit Pelaksana Teknis Pemerintah Daerah (UPTD) Owabong. Akèh-akèhé artefak dipuntemokake ing pinggir Daerah Aliran Sungai (DAS) mligine kali Klawing, kali Tuntung Gunung, kali Laban, lan kali Karang . Artefak wonten ing musiyum puniki asale saking budaya jaman Megalitikum. Sadurunge dipunsimpen ing Musiyum Wayang lan Artefak Purbalingga, artefak kasebut dipunsimpen ing Balai Arkeologi Bandung lan ing omah pribadine Harry Truman Simanjuntak . [1][10][3]

Rujukan

[besut | besut sumber]
  1. a b c d antaranews.com (2009-12-27). "Purbalingga Punya Museum Wayang dan Artefak". Antara News. Dibukak ing 2023-10-14.
  2. a b "Museum Wayang dan Artefak | Kabupaten Purbalingga". Dibukak ing 7 Juli 2021.
  3. a b "Museum Wayang Dan Artefak Purbalingga". museum.co.id (ing basa Inggris Amérika Sarékat). Dibukak ing 2023-10-14.
  4. a b "Sanggaluri Park, Tempat Wisata Keluarga di Purbalingga, Jateng, Ada Museum hingga Taman Edukasi". Tribunnews.com (ing basa Indonesia). 2015. Dibukak ing 2023-10-14.
  5. "Museum Wayang Dan Artefak Purbalingga · J8VJ+C2V, Dusun II, Kutasari, Kec. Kutasari, Kabupaten Purbalingga, Jawa Tengah 53361, Indonesia". Museum Wayang Dan Artefak Purbalingga · J8VJ+C2V, Dusun II, Kutasari, Kec. Kutasari, Kabupaten Purbalingga, Jawa Tengah 53361, Indonesia (ing basa Inggris). Dibukak ing 2023-10-14.
  6. Media, Kompas Cyber (2023-05-25). "Sanggaluri Park Purbalingga: Daya Tarik, Wahana, Harga Tiket, dan Rute Halaman all". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2023-10-14.
  7. Rusmiyati, dkk. (2018). Katalog Museum Indonesia Jilid I (PDF). Jakarta: Direktorat Pelestarian Cagar Budaya dan Permuseuman. kc. 498. ISBN 978-979-8250-66-8.
  8. Dinkominfo (2010-04-09). "Museum Wayang dan Artefak". Kabupaten Purbalingga (ing basa Inggris Amérika Sarékat). Dibukak ing 2023-10-14.
  9. antaranews.com (2009-12-27). "Purbalingga Punya Museum Wayang dan Artefak". Antara News. Dibukak ing 2023-10-14.
  10. iheritage.id. "Museum Wayang Dan Artefak Purbalingga". iheritage.id. Dibukak ing 7 Juli 2021.