Mount Athos (otonom)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Autonomous Monastic State of the Holy Mountain1
Άγιον Όρος
(Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία Αγίου Όρους)
Aftonomi Monastiki Politia Agiu Orus
Gendéra Byzantine flag
Kutha krajan Karyes
Kutha paling gedhé Karyés
Basa resmi Koine Greek, Church Slavonic, Modern Greek, Russian, Serbian, Georgian, Bulgarian, Romanian (both liturgical and civil use), Modern Greek (civil use)
Papréntahan
 •  Head of State2 Dora Bakoyannis
 •  Ecumenical Patriarch Bartholomew I
Laladan
 •  Gunggung 335,637 km2
129,59 sq mi
Cacah jiwa
 •  Cacah sirah 2001 2,262
 •  Karapetan 6.7/km2
17,455/sq mi
Valuta Euro (ευρώ)
1. Demonyms: Athonite, Hagiorite (English); Αθωνίτης, Αγιορίτης (Greek).
2. Greece's Minister for Foreign Affairs.
Map of Mount Athos

Mount Athos (basa Yunani: Όρος Άθως) iku gunung ing ujung kanthi jeneng sing padha karo ing Makedonia, sisih lor Yunani, kang dijenengaké basa Yunani: Άγιον Όρος (Ayion Oros utawa Agion Oros, kerep dijarwakaké dadi Hagion Oros), utawa ing basa Inggris, "Holy Mountain". Ing jaman klasik, ujung iki diarani Ακτή (Acte utawa Akte). Sacara pulitik, ing Yunani dikenal minangka Nagara Monastik Otonom Gunung Suci. Situs warisan donya iki minangka panggonan saka 20 kuil utawa monastri Ortodok Wétan lan mujudaké sawijining nagara monastik kang ngatur awaké dhéwé, jroning kadhaulatan nagara Républik Yunani. Sacara spiritual, Mount Athos ana ing ngisoré jurisdiksi Ecumenical Patriarchate of Constantinople.

Daftar papan panggonan[besut | besut sumber]

Monastri[besut | besut sumber]

Monastri otonom urut papan jroning hirarki Athonite:

  1. Great Lavra (Μεγίστη Λαύρα, Megísti Lávra)
  2. Vatopédi (Βατοπέδι or Βατοπαίδι)
  3. Iviron (Ιβήρων; ივერთა მონასტერი, iverta monasteri) - built by Georgians
  4. Hilandar (Χιλανδαρίου, Chilandariou; Хиландар) - Serbian
  5. Dionysiou (Διονυσίου)
  6. Koutloumousiou (Κουτλουμούσι)
  7. Pantokrator (Παντοκράτορος, Pantokratoros)
  8. Xiropotamou (Ξηροποτάμου)
  9. Zografou (Ζωγράφου, Зограф) - Bulgarian
  10. Dochiariou (Δοχειαρίου)
  11. Karakalou (Καρακάλλου)
  12. Filotheou (Φιλοθέου)
  13. Simonos Petra (Σίμωνος Πέτρα or Σιμωνόπετρα)
  14. Saint Paul's (Αγίου Παύλου, Agiou Pavlou)
  15. Stavropunikata (Σταυρονικήτα)
  16. Ksenofondos (Ξενοφώντος)
  17. Osiou Grigoriou (Οσίου Γρηγορίου)
  18. Esfigmenou (Εσφιγμένου)
  19. Saint Pasisirleimon's (Αγίου Παντελεήμονος, Agiou Pasisirleimonos; Пантелеймонов; or Ρωσικό, Rossikon) - Russian
  20. Konstamonitou (Κωνσταμονίτου)

Sketes utama[besut | besut sumber]

Panggonan wigati[besut | besut sumber]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]