Monumen Bandung Lautan Api

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Monumen Bandung Lautan Api

Monumen Bandung Lautan Api ingkang manggon ing Bandung punika dados monumén ingkang paling nginggil ingkang manggèn wonten ing Bandung.[1] Monumèn punika wonten ing kawasan Tegallega.[1] Monumen punika nginggilipun 5,4 m.[1] Ginanipun punika kanggé mengeti prastawa pembumihangusan Bandung Kidul ingkang dipunpimpin kaliyan Muhammad Toha.[1] Nalika tanggal 25 November 1945.[1] Kajawi ngadhepi serangan mungsuh, rakyat ugi kedah ngadhepi bena saking Kali Cikapundung.[1] Kathah kurban amargi bencana punika.[1] Kaanan punika dipunmanfaataken kaliyan penjajah kanggé nyerang rakyat Indonésia.[1] Pembumihangusan Bandung punika dados pilihan amargi kakuwatan TRI sampun boten kiyat nglawan kakuwatan mungsuh ingkang ageng.[1] Sasampunipun punika, TRI lajeng nindakaken perlawanan kanthi cara gerilya saking sanjabaning kutha Bandung.[1] Prastawa punika nuwuhaké lagu kanthi irah-irahan “Halo-Halo Bandung” ingkang ndadosaken rakyat Indonésia gadhah semangat kanggé ngusir penjajah.[1] Bandung Lautan Api utawi ingkang misuwur kanthi jeneng BLA utawi monumen BLA ing Lapangan Tegallega Kutha Bandung.[2] Kajawi punika wonten ugi stilasi ingkang cacahipun sedasa ingkang dados jejak prastawa sajarah ing kutha Bandung.[2] Nalika taun 1997, Bandung Heritage ngawontenaken kerja bareng kaliyan American Express Foundation (AEF) yasa salah sedasa stilasi ingkang nggabaraken jejak BLA.[2] Kanthi beya 30.000 dolar AS, sepuluh stilasi kang didésain kaliyan Sunaryo punika dipunyasa sumebar ing kitha Bandung.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j k wisatanesia.com(dipunundhuh tanggal 19 September 2011)
  2. a b c d bataviase.co.id(dipunundhuh tanggal 19 September 2011)