Matoké

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
East African Highland bananas
Matoke.JPG
A bunch of East African Highland bananas
SpesiesMusa acuminata
Kelompok budidayaMusa acuminata (AAA-EA) or the Mutika/Lujugira subgroup of the AAA group[1]
Tanah asalUganda
Anggota kelompok kultivarSee text
Adol Matoke ing Uganda

Matoke, sing uga dikenal kanthi jeneng matooke, amatooke, ekitookye ing sisih kidul-kulon Uganda, ekitooke ing sisih kulon Uganda, ebitooke ing sisih lor-kulon Tanzania, igitoki ing Rwanda, lan kanthi jeneng kultivar pisang Highland Afrika Wétan, minangka kultivasi pisang triploid starchy sing asale saka Great Africa Tlaga Woh iki dipanen ijo, dikupas kanthi tliti, banjur dimasak lan asring ditumbuk utawa ditumbuk dadi dhaharan. Ing Uganda lan Rwanda, woh-wohan kasebut dimasak kanthi kukus, lan panganan sing ditumbuk dianggep minangka panganan nasional ing kaloro negara kasebut. [2]

Pisang matoke minangka tanduran panganan pokok ing Uganda, Tanzania [3] lan negara-negara Great Lakes liyane. Dheweke uga dikenal minangka subkumpulan Mutika / Lujugira.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng ploetz
  2. Tufariello, Maria; Mita, Giovanni; Bleve, Gianluca (2016-10-26), "Biotechnology can Improve a Traditional Product as Table Olives", Products from Olive Tree, InTech, doi:10.5772/64687, ISBN 978-953-51-2724-6
  3. "Tanzania Statistical Abstract". www.nbs.go.tz (ing basa Inggris (Inggris)). Dibukak ing 2017-03-28.