Mass Rapid Transit

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Mass Rapid Transit (MRT)
Singapore MRT logo.svg
RafflescityMRTextcopy.jpg
Dalan mlebu Stasiun MRT Raffles Place
Kawasaki c751b train 2.jpg
Salah siji sepur SMRT jinis C751B
Katerangan
Jeneng asli Sistem Pengangkutan Gerak Cepat Singapura  (Malayu)</>新加坡地铁系统 (Cina)
சிங்கப்பூர் துரிதக் கடவு ரயில் (Tamil)
Baku Land Transport Authority
Papan Singapura
Jinis angkudan Angkudan rikat
Cacah jalur 8 (5 aktif, 1 lagi dibangun lan 2 lagi dirancang)
Cacah stasiun 154 (119 aktif, punjul 35 lagi dibangun utawa dirancang)
Panumpak dinan 3,1 yuta (2016), ora kalebu LRT[1]
Operasi
Wiwit operasi 7 Novèmber 1987; 30 taun kapungkur (1987-11-07)
Operator SMRT Trains (SMRT Corporation)
SBS Transit (ComfortDelGro)
Tèhnis
Dawané sistem 199.6 km (124.0 mi)
Track gauge 1.435 mm (4 ft 8 12 in) standard gauge

Mass Rapid Transit utawa MRT iku sawijining sistem angkudan rikat kang dadi pancadan tumrap sistem sepur ing Singapura lan gumelar ing saindenging nagara iku. Pérangan kapisan MRT iki, ya iku antarané Stasiun Yio Chu Kang lan Stasiun Toa Payoh, dibukak ing taun 1987. Pérangan kapisan mau dadi sistem angkudan rikat kang tuwa dhéwé nomer loro ing Asiah Kidul-Wétan, sawisé Sistem LRT Manila. Jaringan iki ngrembaka rikat salaras karo ancasé Singapura ing njangkepi jaringan sepur kang bakal dadi pancadan pokok tumrap sistem angkudan umum ing Singapura. Ing taun 2013, saben dinané watara wong 2.755 yuta lelungan sarana MRT utawa watara 77% saka wong 3.601 yuta kang lelungan sarana jaringan bis ing wektu kang padha.[2]

MRT duwé 113 stasiun (1 wis ora aktif)[3] mawa jalur kang dawané 152,9 kilomèter kanggo sepur standhar. Jalur ril mau diyasa déning Land Transport Authority, bebadan duwèké Pamaréntah Singapura kang mènéhi konsèsi operasi marang perusahaan laba SMRT Corporation lan SBS Transit. Operator-operator mau uga ngopèni leladi bis lan taksi, saéngga njamin anané integrasi leladi antarané angkudan umum. MRT iki dijangkepi sistem Light Rail Transit (LRT) régional kang nyambungaké stasiun MRT karo perumahan umum HDB.[4] Saben dinané, leladi iki lumaku kawit jam 5.30 ésuk tekan sadurungé jam 1.00 ésuk mawa let tekané sepur antarané telu tekan wolung menit. Leladi mau luwih dawa jam operasiné nalika dina-dina préi ing Singapura.[5]

Réferènsi[besut | besut sumber]

Umum
  1. "Bus, rail ridership soars to new high". Dijupuk 22 April 2017. 
  2. "Singapore Land Transport Statistics 2013" (PDF). Land Transport Authority. Dijupuk 10 August 2014. 
  3. "Singapore MRT". Explore Singapore's "MRTpedia". Dijupuk 18 April 2010. 
  4. Land Transport Authority, Singapore 1996, p. 8.
  5. "Train, bus runs". The Straits Times (Singapore). 24 December 2007. k. 18. 
Pamaréntah
  • Land Transport Authority, Singapore (2 January 1996). A World Class Land Transport System — White Paper presented to Parliament. ISBN 9971-88-488-7.