Masakan Padang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Warga Amérikah Sarékat yang tengah menikmati masakan Padang di sebuah rumah makan Padang di Jakarta.

Masakan Padang inggih punika asma ingkang dipunginaakén kanggé nyébutakè sédaya jénis masakan ingkang asalipun saking laladan Minangkabau, provinsi Sumatera Barat, Indonesia. sédaya jénis masakan punika langkung populèr kaliyan asma masakan Padang[1]. manawi sajatosipun pinten-pintnè rèsèp masakan Sumatera Kulon mayoritas botén kaasal saking kutha Padang, tuladhanè kutha Bukittinggi, Solok,Padang Pariaman, Payakumbuh, lan sèbagian ugi dipuntepang gadhah tradisi kulinèr igkang kathah. Rumah makan Padang utawi rumah makan urang awak inggih punika asma kanggé usaha rumah makan ingkang mliginipun kanggé nyajiakén masakan Padang ing jawi laladan.

Pengelolaan[besut | besut sumber]

Pelayan di rumah makan Padang.

Penentuan kawontenan panggènan usaha kanggé rumah makan masakan padang manawi langkah utami kanggé namtuaken supados saged sukses utawi boten usaha punika [2]. ing limrahipun manajemen rumah makan Padang dipunkelola déning kulawarga utawi kaum kerabat sekampung[3]. Pengelola rumah makan Padang kathah nganut falsafah Minang ingkang demokratis, kados ta berat sama dipikul, ringan sama dijinjing, sak punika katingal saking pembagian kauntungan ingkang dipunbageaken saben satus dinten kanggé merdamel, kaliyan sistem bagi kasil dhedhasar indeks prestasi. Cara kadas punika, bakal dorong karyawan kanggé prestasi, sadaya punika bakal usahake ngelayani tamu ingkang apik supados tamu kemau dateng malih. Sistem bagi hasil[4] kadas punika dadosaken karyawan ngeraos derek gadhah perusahaan. kanggé mahami pengelolaan rumah makan, saben karyawan kedah nglampahi prosès pengkaderan jangkep khas rumah makan. Biasanya karier punika dipunwiwiti saking girah piring, lajeng ningkataken dados penyiap panganan, ngelayani tamu, kasir, ngantos dados manajer.

Pelayan rumah makan Padang ingkang kathah lanang. Pelayan rumah makan Padang gadhah kaunikan ingkang nyajiaken panganan. Mereka badhé beta jumlah piring panganan kanthi langsung kaliyan tingkat-tingkat utawa tumpuk-tumpuk kaliyan kalih belah utawa pérangan tangan nanging tanpa dawah. sak punika dipunwastani atraksi ingkang cekap narik kawigtosan tamu.

Jaringan[besut | besut sumber]

Jaringan rumah makan Padang nerembag saking Sumatera ing Jawa lan Bali. ing Bali wonten 100 rumah makan Padang. Data sanès saking Ikatan Warung Padang Indonesia (Iwapin) nyatet, ing wewengkon Jakarta lan sekitarnya wonten 20.000 rumah makan Padang.[5] Bahkan ada yang di luar nagari.

Menu[besut | besut sumber]

Berbagai sajian lauk Nasi Kapau, masakan Minangkabau Bukittinggi.

Masakan Padang kalebet jinis masakan ingkang saged dipuncaosaken [6]. Rumah makan Padang nawaraken jinis masakan kados ta rendang, gulai gajebo, soto Padang, dendeng balado, lan gulai kepala ikan kakap sarta Samba Lado (dipuntepang dados Sambal Balado ing laladan jawa). kathah rumah makan Padang ingkang taksih ngimpor bahan saking ranah Minang. Pengelola rumah makan Padang ugi nahanaken kaaslian raos masakan Minang kaliyan ngginakaken koki saking Sumatera kidul. utawi sadaya nyuwun bantuan tiyang saking Sumatera kulon kanggé ngontrol kualitas masakan.[5]

pinten-pinten pengelola rumah makan kedah nimbangaken tabiat lidah konsumen ing jawi komunitas Minang, tuladhané ngirangi tingkat kepedasan.[5]

Pratélan restoran masakan Padang ing Indonesia[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Habsari, Rinto, (2007), Info boga Jakarta, Gramedia Pustaka Utama, ISBN 978-979-22-2860-1.
  2. Rachmawati, Mila, Sukses Bisnis Rumah Makan Padang, Niaga Swadaya, ISBN 978-979-1477-74-1.
  3. Alamsyah, Yuyun, Bangkitnya Bisnis Kuliner Tradisional, hlm 87, Elex Media Komputindo, ISBN 978-979-27-4117-9.
  4. Alamsyah, Yuyun, Bangkitnya Bisnis Kuliner Tradisional, hlm 90, Elex Media Komputindo, ISBN 978-979-27-4117-9.
  5. a b c Harian Kompas Daring
  6. Alamsyah, Yuyun, Bangkitnya Bisnis Kuliner Tradisional, hlm 88, Elex Media Komputindo, ISBN 978-979-27-4117-9.