Menyang kontèn

Mahesa Jenar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Mahesa Jenar iku karakter utama ing crita Nagasasra lan Sabukinten karya S. H. Mintardja. Crita padha populer ing taun 1960 's ngandhani crita bab tokoh saka mantan prajurit saka Présidhèn saka Demak ing gaweyan kanggo nemokake pusaka kraton, yaiku kris Nagasasra lan Sabukinten.

Ing tokoh dipungambaraken[besut | besut sumber]

Mahesa Jenar uga dikenal minangka Senapati Rangga Tohjaya. Judhul iku nemu nalika isih porsi minangka salah siji saka warriors ing Kerajaan Demak. Mahesa Jenar teka saka Kadipaten Pandan Aran (Semarang). Kang ana murid saka Ki Ageng Pengging Sepuh alias Pangeran Handayaningrat, putrane: Brawijaya kaping gangsal. Sedulur; iku Ki Ageng Pengging aka Ki Kebo Kenanga iki putra saka Ki Ageng Pengging Lawas. Ing perantauannya, Mahesa Jenar uga dikenal minangka Manahan. Jeneng iki rusak nalika ngungsi saka nguber saka warriors banyubiru kanggo marga saka nyimpen Arya Salaka, putra saka kanca kang paling apik, Ki Ageng Gajah Sora.

Liwati kang kanak-kanak minangka kanca kanggo muter "kanggo samubarang kang angel irung" uga dikenal minangka Ki Ageng Sela Enom. Kanggo samubarang kang angel irung sela-Sela utawa uga dikenal minangka Ki Ageng Ngenis iku putra saka Ki Ageng Sela Sepuh.

Legenda ngomong yen Ki Ageng Sela Sepuh (kang urip ing wilayah saka sela-Sela, Boyolali, Jawa Tengah) wis luar biasa prigel supaya iku bisa kanggo dijupuk kilat. Lan kemampuan iki melorot ing anak (samubarang kang angel irung sela-Sela)

Ing fiction , fiksi karakter nggambarake cedhak kanggo sawatara saka karakter kang lumebu ing sajarah Jawa, kalebu: Sultan Trenggana, Jaka Tingkir, Panjawi, lan tokoh-tokoh.

Hubungan karo sawatara nyata tokoh iku amarga saka cara crita njupuk ing latar mburi nalika iku isih mrentah saka Présidhèn saka Demak. Mahesa Jenar iku salah siji saka prajurit kang highly ajeni ing inggris, kalebu dening Sultan Trenggana dhewe. Bayi nalika ing acara saka nyababaken Ki Kebo Kenanga plus nyolong pusaka kraton, Kyai Nagasasra lan Kyai Sabukinten, Mahesa Jenar dianggep minangka mungsuh saka kratoning, nganti pungkasanipun panjenenganipun mutusaké kanggo mundur saka jabatan lan wiwit ngumbara kanggo nglacak kabebasan kapindho keris.

Mahesa Jenar dikenal dening wong lanang lan knights. Iku khas jawata kang nempuh perang tanpa pangarep-arep ganjaran. Supaya kuat ing perjuangan, Mahesa Jenar kanggo sok lali bab kapentingan pribadi. Mahesa Jenar uga jinis wong kang hard-ati lan kadhangkala dianggep dadi kaku dening wanita. Rigidity iku bener bayangan saka ikhlas kang nyawa lan kekarepan kanggo kurban soko kang wong mikiraken tengen. Kalebu yen kudu kurban raos dhewe kanggo rasa seneng gedhe-gedhe kang tresna. Kang sikap iki uga amarga kecanggungannya yen dealing karo wanita supaya bisa ora cukup. Acara nglibatno piyambak karo Nyai Wirasaba nuduhake carane Mahesa jenar kurang sensitif menyang raos wadon.

Ing travels, siji dina ing Alas Blumbang Baya, awake ngewangi cah ayu arane Dewi Rara Wilis saka clutches saka jahat nelpon piyambak Jake Soka lan Lawa Ijo sawise arep liwat perang galak lan iki meh matèni dening pasukan pusaka Lawa Ijo. Saka ana Mahesa Jenar banjur sijine wiji tresna ing Rara Wilis. Rara Wilispun dadi metu kanggo males dheweke katresnan, sanajan mengko Mahesa Jenar nyoba kanggo ninggalake wong amarga padha ngerti wong ora bisa menehi apa-apa ing cah wadon kang tresna dadi luwih. Iki rampung sawise ngerti sedulur college Rara Wilis, Demat Sarayuda sugih uga tresna Rara Wilis. Iku ora dikenal apa sikap Mahesa Jenar kang iki rampung metu saka ing ngisor atiné utawa namung asil saka butarepan kanggo wayahe. Bejo banjur Mahesa Jenar tak saran saka Ki Ageng Pandan Alas, eyang kakung uga minangka profesor saka Rara Wilis.

Ing perantauannya, Mahesa Jenar loropaken karo Ki Ageng Gajah Sora saka Banyubiru. Ki Ageng Gajah Sora punika putra ing sapisan bocah saka Ki Ageng Sora Dipayana kang uga kanca guru. Apike, sadurungé bebarengan sadhar, loro saka wong-wong mau perang kuat, meh nyariosaken gesang loro saka wong-wong mau. Persahabatan loro saka wong-wong mau uga nggawa Mahesa Jenar melu perang sipil ing Banyubiru lan pungkasanipun kagungan kanggo nylametake sawise Ki Ageng Gajah Sora maligned wis dicolong keris Nagasasra lan Sabukinten. Ing pesawat, kang nggawa putra saka Ki Ageng Gajah Sora, Arya Salaka , kang bubar wungu minangka anak lan murid. Ora seng di tuduh, ing uwal kanggo saklawasé limang taun, dheweke ketemu karo lik guru Ki Kebo Kanigara sadulur nalika putra saka Ki Ageng Pengging Lawas , kang wis kesaktian adoh luwih kuat saka gurune dhewe. Lan liwat panuntun dhumateng saka Kebo Kanigara uga Mahesa Jenar pungkasanipun bisa pass ing watesan saka ilmu dhewe kang ndadekake kawruh tambah exponentially munggah, kang uga ngatur kanggo ngluwihi piandel guru.

Kasektian[besut | besut sumber]

Mahesa Jenar master of Science Sasra Birawa saka college Pengging. Sadurunge dhumateng Ki Kebo Kanigara, kawruh kang isih ora akeh, mung kedudukan luwih dhuwur tinimbang adikodrati swordsman tingkat penengah kaya ta Mantingan, Wirasaba, Jake Soka utawa Lawa Ijo. nanging sawise galvanizing piyambak bimbingan Ki Kebo Kanigara, kawruh mundhak banget, malah yen kudu perang para pinituwa ing donya seni bela dhiri, sanadyan Mahesa Jenar ora bakal ilang Dadi Mahesa Jenar banjur diarani minangka inkarnasi saka Almarhum Pangeran Handayaningrat dhewe. Malah dening sawatara antarane lawas, Mahesa Jenar katon luwih saka guru iki.

Tata Gerakan kang wis dipameraken dening Mahesa Jenar saliyane kanggo sejatine sifate saka gerakan saka universitas Pengging, uga dikembangaké karo kemampuan kanggo simulasi gerakan saka kéwan ing alam bébas, supaya pembangunan saka gerakan Pendidikan Pengging dadi luwih mawarni-warni. Mahesa Jenar asring diarani wis prigel saka gazelle karo daya saka bull. Panjenenganipun uga bisa nggunakake macem-macem senjata karo luwih thanks kanggo latihan minangka jawata, kabèh obyek ing tangané bisa digunakake minangka gegaman agawe.

Mahesa Jenar uga senengane kanggo mirsani saben gerakan saka saben mungsuh nggawe wong bisa kanggo maca saben gerakan saka mungsuh. Ki Kebo Kanigara nelpon iku perang karo intelligence. Ora salah yen iku supaya disebut amarga Mahesa Jenar saliyane kanggo jellies uga duwe otak kang sarwa. Intelligence bukti nalika ore teka-teki saka anane tokoh aneh jenenge Pasingsingan, malah dheweke uga ngatur kanggo nyambung orane Pasingsingan karo Panembahan Ismaya, sepuh Padepokan Karang Tumaritis, ana guru saka kabèh liwat Pasingsingan. Thanks kanggo intelligence piyambakipun ngatur kanggo ngrampungake ilmu Sasrabirawa ora mung minangka ilmu kanggo anggempur, nanging uga bisa ngawula minangka nimbali. Pasingsingan dijenengi Umbaran tau aran carane kawruh kang bisa ngalahaké karo pangayoman saka Sasrabirawa meningkat dening Mahesa jenar.

Mahesa Jenar uga imun kanggo racun amarga ing aliran getih bisa ula Gundala Seta kang misuwur kanggo kemampuan kanggo neutralize kabèh limo saka racun-racun. Bisa ula Gundala Seta iki dijupuk saka Ki Ageng Sela. Kemampuan kang bukti nalika nambani lumaku Wirasaba, salah siji saka kanca-kancane uga disebut minangka Suling saka Gadhing. Lan sepisan maneh ing wektu kanggo ngilangke racun-racun saka warisan Lawa Ijo dikenal minangka Agate Klabang Sayuta.

Trivia[besut | besut sumber]

  • Mahesa Jenar iku celukan diwenehi kanggo Tim PSIS Semarang.
  • Sanajan Nagasasra lan Sabukinten iki karya modern (ora klasik sastra), crita Mahesa Jenar wis dikenal liwat pagelaran kethoprak

Waca uga[besut | besut sumber]