Mahavira

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Mahāvīra
24th Jain Tirthankara
Mahavir.jpg
Patung Mahavir Swami
Detilipun
Nama sanes: Vardhamana,Sanmatinayak,Vir,Maha-ativeer, Shramana, Niggantha
Data Sajarah: 599–527 BCE
Kulawargi
Bapak: Siddaratha
Ibu: Trishala (Priyakarni)
Dhinasti: Ikshvaku
Papan panggenan
Miyos: Kundalagrama near Vaishali
Nirvana: Pavapuri, District Nalanda, Bihar
Atribut
Warni: Kuning
Simbol: Singa
Inggilipun: 6 Feet
Seda: 72 taun
Attendant Gods
Yaksha: Matang
Yaksini: Siddhayika

Mahavir (Sansekerta महावीर, Kannada ಮಹಾವೀರ lan Tamil அருகன்("Arugan") ingkang nggadhahi teges "Pahlawan Besar" utawi Vardhamana, gesang ing jaman (599527 SM). Lair ing India sisih wetan, ing laladan ingkang sami kaliyan lairipun Buddha Gautama, ananging benten jaman utawi generasinipun.[1] Mahavira inggih punika asma ingkang sampun limrah dipunginakaken kaum Jain tumrap Vardhamana, tiyang ingkang dados tukoh utama panyebar agama kaum Jain.[2] Ing yuswa tigang dasa taun, panjenenganipun nilar kadonyan (nilar garwa lan putrinipun) saperlu mados margi ingkang lurus lan kepuasan spiritiul.[2]

Verdhamana dados pendheta aliran dhisiplin Parsyanatha, aliran punika kalebet aliran ingkang alit ananging nggadhahi paugeran-paugeran ingkang banget kedah dipunlaksanakaken déning tiyang ingkang nyepeng aliran punika.[2] Sadangunipun kalih welas taun, panjenenganipun tapa brata utawi meditasi. Asring pasa, boten kagungan bandha donya menapa-menapa.[2] Nalika yuswanipun sekawan dasa kalih taun.[2] Mahavira nggadhahi pamanggih menawi panjenenganipun sampun pikantuk “kecerahan spiritual”.[2] Panjenenganipun lajeng ngajar lan khotbah bab spiritual.[2] Nalika panjenengan tilar donya taun 527 SM, panjenenganipun sampun pikantuk kathah pangikut.[2]

Sejatosipun doktrin Mahavira ameh sami kaliyan ajaran Budha lan Hindu.[2] Kaum Jain percados menawi manungsa seda, jiwanipun boten ndherek seda ananging reinkarnasi dhateng badan ingkang sanes (sanes badanipun manungsa).[2] Doktrin punika inggih punika salah satunggalipun lelandhesanipun kaum Jain. Jainisme percados wontenipun karma, dontrin bab etika konsekuensi saking sadaya “tingkah laku” badhe dipunwales ing mangkenipun.[2] Supados sadaya dosa saged ical punika kedah dipunsucikaken kanthi nilar kasenengan donya.[2] Mligi kagem pendheta-pendheta kaum Jain kedah nengenaken gesang prasaja.[2] Aspek agama Jain ingkang paling awrat inggih punika doktrin ahimsa utawi boten mawi kacongrahan.[2] Jain nggadhahi gegebengan inggih punika boten kepareng nggadhahi sipat awon dhumateng kewan lan manungsa.[2] Amargi punika, kaum Jain dados “vegetarian” utawi namung dhahar ron utawi wit-witan kemawon.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (en)Mahavira dipunundhuh tanggal 26 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p (id)[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Mahavira ing Wikimedia Commons.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mahavira&oldid=1015633"