Led Zeppelin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Led Zeppelin
Zoso.svg
Logo Led Zeppelin
Pratélan latar wuri
Saka London, Inggris
Génre Hard rock, heavy metal, blues, folk rock
Mangsa akarya 1968 – 1980
(nalika reuni: 1985, 1988, 1995, 2007)
Labèl Atlantic, Swan Song
Sing magepokan The Yardbirds
Page and Plant
Coverdale-Page
Band of Joy
The Firm
Sana jaringan www.ledzeppelin.com
Tilas anggota Robert Plant
Jimmy Page
John Paul Jones
John Bonham

Led Zeppelin ya iku grub band ingkang ngunggah aliran musik rock saka nagari Inggris didamel nalika labuh September 1968, lan bubar rikala drummer John Bonham pèjah. Led Zeppelin iku ugi diwiwiti kaliyan Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones, lan John Bonham. Ciri ingkang khas saka band iki uga damel racikan swara gitar ingkang abot lan sangar. Led Zeppelin uga diaranid band ingkang miwiti aliran heavy metal ingkang kapisan.[1][2] Kathah tembhang-tembhang ingkang didamela alasé blues lan folk uga rockabilly. Ing sajeroning konsere, Led Zeppelin uga nembangake lagu-lagu kang kawentar saka Elvis Presley lan Eddie Cochran. Houses of the Holy iku isiné tembang ingkang kaprabawa saka aliran musik reggae. "D'Yer Mak'er" nalika konser live Led Zeppelin uga ngundhang tamu saka njaba band kaya ta James Brown, Stax, lan uga sapanunggalané musik soul lan funk ingkan ing ngandhapé label rekaman Motown, ya iku labèl rakaman katresnan saka pemain bass John Paul Jones lan pemain drum John Bonham. Tembhang "No Quarter" ing album Houses of the Holy iku gabungan saka aliran jazz lan bluesmusik klasik, musik Kelt, musik India, musik Arab, musik pop, musik Amérika Latin, lan musik country. Led Zeppelin uga boten pernah damel tembhang piyambakan, nanging didamel ing sajeroning album. Tembhang-tembhangé iku gadhah panghargyaan ing nagari Britania Raya.[3]

Gambar:LedZepMontreaux.jpg
Plant, Bonham and Page manggung in Montreux Jazz Festival

Sabanjuré makarya sampun wonten 25 taun, Led Zeppelin bubar amarga drummer John Bonham pejah nalika taun 1980, Led Zeppelin nanging tetep dipanghargyani dadi band legéndharis, amarga sampun makarya ingkang agung. Uga dadi band ingkang kagungan prabawa ageng marang aliran musik rock amarga artistik lan tembhang-tembhangé. Kanthi saiki, album Led Zeppelin sampun payu kanthi 300 yuta keping,[4] sapanunggalé, 109,5 yuta keping payu ing Amérika Sarékat,[5] lan uga dadi grup musik ingkang Top 10 tangga album Billboard.[6](100 Greatest Artists of Hard Rock) versi VH1.[7]

Rikala 10 Dhésèmber 2007, bekas anggota Led Zeppelin damelkonser reuni ingkang diprakaryakaké kanggo Ahmet Ertegün ing The O2, London.

Anggota[besut | besut sumber]

Anggota LEd Zeppelin ya iku:

Diskografi[besut | besut sumber]

Album[besut | besut sumber]

Sampul album Tanggal rilis Judhul
center|100px 12 Januari 1969 Led Zeppelin #6 U.K. #10 U.S.
center|100px 22 Oktober 22 1969 Led Zeppelin II #1 U.K. #1 U.S.
center|100px 5 Oktober 1970 Led Zeppelin III #1 U.K. #1 U.S.
center|100px 8 November 1971 *75px (Led Zeppelin IV) #1 U.K. #2 U.S.
center|100px 28 Maret 1973 Houses of the Holy #1 U.K. #1 U.S.
center|100px 24 Fèbruari 1975 Physical Graffiti #1 U.K. #1 U.S.
center|100px 31 Maret 1976 Presence #1 U.K. #1 U.S.
center|100px 22 Oktober 1976 The Song Remains The Same #1 U.K. #2 U.S.
center|100px 15 Agustus 1979 In Through The Out Door #1 U.K. #1 U.S.
center|100px 19 November 1982 Coda #4 U.K. #6 U.S.
center|100px 11 November 1997 Led Zeppelin BBC Sessions #23 U.K. #12 U.S.
center|100px 27 Mèi 2003 How The West Was Won #5 U.K. #1 U.S.

Catethan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Heavy metal timeline Dipununduh 24 Oktober 2012
  2. ^ BBC.com Dipununduh 24 Oktober 2012
  3. ^ Musicmatch, "Led Zeppelin", followers; URL diakses 24 Oktober 2012
  4. ^ "VH1 Welcomes the Return of the 'Third Annual UK Music Hall of Fame Induction Ceremony'". vh1.com. September 14, 2006. Dijupuk 24 Oktober.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date=, |date= (pitulung)
  5. ^ RIAA. "Top Selling Artists". 
  6. ^ Australian Broadcasting Corporation website
  7. ^ 100 greatest artists of hard rock at vh1.com

Pratélan pustaka[besut | besut sumber]

  • Dave Lewis (2003), Led Zeppelin: Celebration II: The 'Tight But Loose' Files, London: Omnibus Press. ISBN 1-84449-056-4.
  • Dave Lewis and Simon Pallett (1997) Led Zeppelin: The Concert File, London: Omnibus Press. ISBN 0-7119-5307-4.
  • Dave Lewis (2004) The Complete Guide to the Music of Led Zeppelin, London: Omnibus Press, ISBN 0-7119-3528-9.
  • Chris Welch (2006) Led Zeppelin: Dazed and Confused: The Stories Behind Every Song, Thunder's Mouth Press, ISBN 1-56025-818-7.
  • Chris Welch (2002), Peter Grant: The Man Who Led Zeppelin, London: Omnibus Press. ISBN 0-7119-9195-2.
  • Richard Cole and Richard Trubo (1992), Stairway to Heaven: Led Zeppelin Uncensored, New York: HarperCollins, ISBN 0-06-018323-3.
  • Stephen Davis (1985) Hammer of the Gods: The Led Zeppelin Saga, New York: William Morrow & Co., ISBN 0-688-04507-3.
  • Luis Rey (1997) Led Zeppelin Live: An Illustrated Exploration of Underground Tapes, Ontario: The Hot Wacks Press. ISBN 4ISBN 0-9698080-7-0.
  • Susan Fast (2001) In the Houses of the Holy: Led Zeppelin and the Power of Rock Music, Oxford University Press, ISBN 0-19-514723-5.
  • The Rolling Stone Encyclopedia of Rock and Roll (2001 edition).

Pranala njaba[besut | besut sumber]