Kulawarga basa Filipina

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pilipina
Pasebaran Filipina
Sulawesi Lor, Indonésia
Sabah Wétan, Malaysia
Pepanthaning basa Austronésia
Turun
ISO 639-2 / 5 phi
Glottolog Ora ana
grea1284  (Greater Central Philippine)[1]
{{{mapalt}}}
Kulawarga basa Filipina, saka Adelaar lan Himmelmann (2005)

Sajeroning linguistik, kulawarga basa Filipina ya iku golonganing basa kang diusulaké Robert Blust nalika taun 1991. Usulané mratélakaké manawa basa-basa kang kapernah ing Filipina lan Sulawesi bang lor—kajaba basa Sama–Bajo (basaning "para nglembaraning segara") lan sawenèh basa ing Palawan—padha nunggal kulawarga turunan saka trah basa Austronésia. Masiya laladan Filipina cedhak teleng pasebaraning wong Austronésia, ya iku Pulo Formosa, kaanan warna basa ing kana mung sithik saka udakara 150 basa Filipina kang ana. Iki nuduhaké yèn warna basa kang ana sadurungé nuli ora lestari mentas sumebaring nènèk moyaning para nutur basa-basa Filipina modhèren.[2][3] Kulawarga basa Filipina minangka kulawarga basa tan-Formosa kang tuwa dhéwé sajeroning trah basa Austronésia. Sawenèh basa isih nguri-uri uni pepet saka basa proto-Austronésia lan purwakanthi uni d–r, kang padha ora lestari ana ing  basa-basa Sunda–Sulawesi.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Greater Central Philippine". Glottolog 3.0. Jena, Jerman: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. Adelaar & Himmelmann 2005)
  3. More diverse Philippine-type are found in Borneo.