Kucumbu Tubuh Indahku

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Masalah Lua: expandTemplate: template "judul miring" does not exist. Kucumbu Tubuh Indahku ya iku filem Indonesia taun 2019 kang ditulis lan distrudarai dening Garin Nugroho. Filem iki nyeritaake penari Lengger kang dadi gemblak warok ing tradisi klasik penari reog.[1]

Filem iki pisanan dimainake ing La Biennale Venezia 2018, filem iki nampilake pirang-pirang penghargaan nasional lan internasional, kalebu: 2018 Filem Terbaik lan Direktur Langsung 2018 - Majalah Tempo, lan Filem Terbaik ing Festival des 3 Continen, Nantes, Prancis. [2]

Sawise mubeng ing macem-macem Pameran Internasional wiwit agustus 2018, filem iki saiki dijadwalke kanggo siaran ing bioskop sak Indonesia negara ing tanggal 18 April 2019.[2]

Ringkesan Crita[besut | besut sumber]

Filem kasebut nyritakake crita penari Lengger ing sawijining desa cilik ing Jawa kang jenenge Juno. Saka cilik Juno kapeksa urip dewe amarga bapake ninggalake dheweke, amarga kuii Juno gabung karo sanggar tari Lengger. Wiwit kuwi, Juno kudu urip pindhah-pindhah saka panggonan siji menyang papan liyane, saka desa siji menyang desa liyane.

Nalika lelungan lan dadi dalan uripe, Juno enthuk gemati lan tresna saka wong-wong cerake. Ana guru tarine, biyunge kang bakul pithik, paklike kang tukang cukur, petinju, lan Warok. Kabeh pengalaman sing dilakoni nggawe Juno nduweni dalan urip sing ndadekake dheweke bisa mangerteni kaendahane gesang. [3]

Kontroversi[besut | besut sumber]

Sawijining pangguna kang jenenge Rakhmi Mashita nganakake usulan supaya nolak filem Kucumbu Tubuh Indahku amarga dianggep mromosike LGBT. [4] papan komentar saka petalan video filem Kucumbu Tubuh Indahku ing YouTube dikebaki kritik lan komentar ala dening warga. [5] Walikota Depok Idris Abdul Somad uga nglarang filem Kucumbu Tubuh Indahku ditayangke ing bioskop ing Depok. Dheweke nganggep filem kasebut ngemot unsur Lesbian, Gay, Biseksual, lan Transgender (LGBT). Ing surat nomer 460/165-huk-DPAPMK tanggal 24 April 2019, dheweke takon marang KPI supaya ora nayangke meneh filem Kucumbu Tubuh Indahku. [6] Pernyataan Walikota Depok didhukung dening MUI Depok, sing nganggep filem kasebut ora sesuai karo norma-norma susila lan agama. [7] Perkara sing padha uga ditindakake dening Walikota Pontianak, Kalimantan Kulon, Edi Rusdi Kamtono, dheweke nganggep filem kasebut bisa nyebabake dampak ora apek marang masyarakat lan ora sesuai karo nilai-nilai agama. [8]

Jawaban saka Garin Nugroho[besut | besut sumber]

Garin Nugroho, sutrardara filem Kucumbu Tubuh Indahku, melu ngetoake swara babagan penolakan fileme kang kaping telu. Dheweke nyatakake penolakan kui sawijining bentuk wujud pangadilan tanpa wenehi ruang kanggo dialog utawa kanggo rerembugan ndipik. [9] Dheweke uga gela marang tindakan anarkisme tanpa proses rerembugan kang menurute dheweke bakal mateni pamikiran sing ombo lan ngancam karsane supaya bebas saka diskriminasi lan kekerasan ing demokrasi. [10]

Paraga[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki paraga ing filem Kucumbu Tubuh Indahku [11] :

  • Muhammad Khan minangka Junodari
  • Raditya Evandra minangka Juno cilik
  • Rianto minangka Penari
  • Sujiwo Tejo minangka Guru lengger
  • Teuku Rifnu Wikana minangka Bupati
  • Randy Pangalila minangka Boxer
  • Whani Darmawan minangka Warok
  • Quin Angelika minangka Bojo bupati
  • Endah Laras minangka Bulik Juno
  • Mbok Tun minangka anggota Dewan saka lengger
  • Cahwati minangka Penyanyi bupati
  • Fajar Suharno minangka Dwarven Juno
  • Dwi Windarti minangka Guru tari
  • Anneke Fitriani minangka Assistant bu bupati

Anugrah[besut | besut sumber]

Anugrah Taun Kategori Panampa Asil
Festival Film Tempo 2018 Film Pilihan Tempo Kucumbu Tubuh Indahku Menang
Sutradara Pilihan Tempo Garin Nugroho Menang
Skenario Pilihan Tempo Kucumbu Tubuh Indahku Nominasi
Pemain Anak Pilihan Tempo Raditya Evandra Nominasi
Aktris Pendukung Pilihan Tempo Endah Laras Nominasi
Aktor Utama Pilihan Tempo Mohammad Khan Nominasi
Aktor Pendukung Pilihan Tempo Rianto Nominasi
Venice Independent Film Critic 2018 Bisato D’Oro Award 2018 Kucumbu Tubuh Indahku Menang
Festival Des 3 Continents 2018 Film Terbaik Kucumbu Tubuh Indahku Menang
Asia Pasific Screen Awards 2018 Cultural Diversity Award Kucumbu Tubuh Indahku Menang

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Kisah Warok dan Gemblak dalam Film Terbaru Garin Nugroho". medcom.id. 7 September 2018. Dijupuk 26 Maret 2019.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. a b "Mondo Gascaro Isi Soundtrack Film Kucumbu Tubuh Indahku". rri.co.id. 5 Maret 2019. Dijupuk 22 Maret 2019.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. "Film "Kucumbu Tubuh Indahku" Karya Garin Nugroho Segera Tayang". antaranews.com. 15 Februari 2019. Dijupuk 26 Maret 2019.  Priksa gandra date ing: |access-date=, |date= (pitulung)
  4. Nugraha. "Muncul Petisi Tolak Film LGBT 'Kucumbu Tubuh Indahku'". detikhot. Dijupuk 2019-04-28. 
  5. Tim. "'Kucumbu Tubuh Indahku' Digoyang Kontroversi LGBT". hiburan (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-04-28. 
  6. Fauziah, Nur. "Sempat Tayang di Bioskop, Wali Kota Depok Larang Film 'Kucumbu Tubuh Indahku'". merdeka.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-04-28. 
  7. antaranews.com. "MUI Depok dukung pelarangan tayang film kucumbu tubuh indahku". Antara News. Dijupuk 2019-04-28. 
  8. Cipta Hendra. "Wali Kota Pontianak Larang Penayangan Film "Kucumbu Tubuh Indahku" ". Kompas.com. Diakses 28-04-2019
  9. Hayati, Istiqomatul (2019-04-25). "Kata Garin Nugroho Soal Petisi Penolakan Kucumbu Tubuh Indahku". Tempo (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-04-28. 
  10. "Garin Jawab Kontroversi LGBT 'Kucumbu Tubuh Indahku'". hiburan (ing basa Inggris). Dijupuk 2019-04-28. 
  11. "Sinopsis Film Kucumbu Tubuh Indahku". filmindonesia.or.id. Dijupuk 26 Maret 2019.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)