Menyang kontèn

Kottu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Kottu
Chicken kottu
Jeneng liyanéKothu
Ajanganmain course
Panggonan asalSri Lanka
Hawa ajanganHot
Woworan pokokgodhamba roti
Woworan kang lumrah kaanggoVegetable, Chicken, Cheese, Beef, Fish, Seafood, Mutton
  Médhia: Kottu

Kottu, uga ditepungi minangka koththu rotti utawa roti kothu ( Tamil  ; tegesé roti sing disigar; Sinhala ) [1][2], yaiku olah-olahan saka Sri Lanka [3] kang digawé saka roti godhamba (jinis roti Sri Lanka) lan jejanganan, endhog utawa daging, lan rempah-rempah.[4][5][6] Roti kasebut diterangaké mèmper banget karo jinis sing ditemokaké ing kidul parotta kothu India lan Roti canai .[7] Panganan iki padatané dienggo mangan bengi sing umum,[8] kottu wis misuwur ing kutha-kutha kanthi pedunung diaspora Sri Lanka sing akèh, kaya ta distrik Scarborough Toronto lan tangga Tompkinsville New York City .[9][10][11]

Racaké, wong tuku milih apa lan kepiye regané bahan sing disiapaké yen wong liya disiapaké.[12][13] Kothu dianggep minangka sesuguh Sri Lanka sing padha karo hamburger, babagan kamisuwuran.[14][15]

Sajarah[besut | besut sumber]

Sesuguh kottu

Kothu Roti, uga dikenal "Kottu" utawa "Kotthu", yaiku panganan pinggir dalan kawentar sing akéh digunakaké ing saindenging Sri Lanka lan misuwur banget ing masakan Sri Lanka. Tembung "Kothu" tegesé "nyampur" ing basa Tamil lan jeneng kasebut asalé saka kepiyé cepajaké sajian. Kothu Roti duwé asal usul ing komunitas Sri Lanka Sri Lanka .[16] Pasugatan kawentar dipercaya digawé pisanan ing Batticaloa ing taun 1970an.

Nyepakaké[besut | besut sumber]

Woworan kottu

Bebarengan karo roti bakar, bahan liyané yaiku endhog, daging, lan salna, saos / duduh pedhes. Bahan kasebut diosèng ing gridle wesi sing digawé panas nalika disigar lan dicampur karo ketukan sing diulang kanthi nggunakaké lading / susuk wesi abot, swarané bisa dirungokaké saka kadohan. Asring disajèkaké karo Salna, duduh pedhes.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. Macan-Makar, Marwaan (3 November 2016). "Rise of "Kothu Rotti" From Its Tamil-Muslim Origins in Batticaloa to a Sri Lankan National Food with a "Sound Bite"". Diarsip saka asliné 22 June 2020. Dibukak ing 24 April 2020. Word spread quickly about this novelty: a street-food dish whose name means “chopped roti” in Tamil.{{cite web}}: CS1 maint: bot: original URL status unknown (link)
  2. Ife, Thomas (25 April 2020). "A Popular Sri Lankan Kottu Roti recipe". desiblitz.com. Dibukak ing 25 April 2020. Kottu is the Tamil word for ‘chopped’, which has an element of onomatopoeia about it, when thinking about the sound of the blades.
  3. Reeves, Peter, èd. (2013). The Encyclopedia of the Sri Lankan Diaspora. Editions Didier Millet. kc. 174. ISBN 9789814260831.
  4. Kraig, Bruce; Taylor, Colleen (2013). Street Food around the World: An Encyclopedia of Food and Culture: An Encyclopedia of Food and Culture. ABC-CLIO. kc. 328. ISBN 9781598849554.
  5. "Chicken Kottu Roti Recipe". nytimes.com. Dibukak ing 12 September 2015.
  6. "Patak's Beef Kottu Rotti Recipw". telegraph.co.uk. 8 February 2014. Dibukak ing 12 September 2015.
  7. "Food obsession: kothu roti". the national.ae. 25 October 2012. Dibukak ing 12 September 2015.[pranala mati permanèn]
  8. "'High-tech' 'Kottu' on the way". island.lk. 4 May 2012. Dibukak ing 12 September 2015.
  9. "Spice City Toronto: Sri Lanka comes to Queen Street". torontoist.com. 8 November 2013. Dibukak ing 12 September 2015.
  10. "Sigir's Kotju Roti: One of Our 100 Favorite Dishes". villagevoice.com. 27 October 2014. Dibukak ing 12 September 2015.
  11. Ueda, Reed, èd. (2017). America's Changing Neighborhoods: An Exploration of Diversity through Places. ABC-CLIO. kc. 1064. ISBN 9781440828652.
  12. "Sri Lankan Kottu Roti, by way of Staten Island". daily news.lk. 28 November 2014. Dibukak ing 12 September 2015.
  13. "Five Reasons to Visit Colombo". time.com. 11 April 2011. Dibukak ing 12 September 2015.
  14. "13 foods Sri Lankan visitors must try". cnn.com. 26 October 2014. Dibukak ing 12 September 2015.
  15. Taylor, Genevieve (2017). MasterChef: Street Food of the World. Bloomsbury Publishing. ISBN 9781472946201.
  16. Lam, Francis (26 November 2014). "Sri Lankan Kottu Roti, by Way of Staten Island". nytimes.com. Dibukak ing 25 April 2020.