Konsonan desis gigi nirsuara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
IPA – nomer 130
IPA – tèks θ
IPA – gambar {{{imagesize}}}
Entitas θ
X-SAMPA T
Kirshenbaum T
Ngenani wuni iki Conto uni 

Konsonan desis gigi nirsuara utawa Konsonan desis untu tanpa swara iku uni konsonan sing ana ing sawetara basa lisan, dilambangaké déning aksara θ jroning Abjad Fonètik Antarbangsa (IPA) lan T jroning X-SAMPA.

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Ciri-ciri konsonan desis gigi nirsuara:

  • Cara artikulasi ya iku desis, sing diasilaké kanthi nyurung aliran hawa liwat saluran ciut ing dhaérah artikulasiné.
  • Dhaérah artikulasiné ya iku untu, ya iku diunèkaké nganggo cara ilat nèmpèl untu dhuwur, ngisor, utawa kaloroné.
  • Jinis pembunyian tanpa swara, ya iku diasilaké tanpa nggeteraké pita vokal.
  • Iki arupa salah siji konsonan lisan, ya iku hawa diwetokaké liwat tutuk utawa cangkem.
  • Iki sawijining konsonan tengah, tegesé diasilaké kanthi ngliwataké arus hawa liwat tengah ilat lan dudu pinggiré.
  • Mekanisme arus udara arupa egresif pulmonik, ya iku diunèkaké kanthi nyurung hawa metu saka paru-paru liwat saluran vokal, lan ora saka glotis autawa cangkem.
Wyanjana Kebuk
lambé ilat ngajeng ilat wuri oyod ilat
dwilambé dentalambé denta ronggi. pasc
ronggi.
ronggi
lid.
tarbel. lang. langbel. tekak. hulker. katnap. celsu.
sengau m ɱ n ɳ ɲ ŋ ɴ
letup p b * * t d ʈ ɖ c ɟ k g q ɢ ʡ ʔ
desis ɸ β f v θ ð s z ʃ ʒ ɕ ʑ ʂ ʐ ç ʝ x ɣ χ ʁ ħ ʕ ʜ ʢ h ɦ
hampir. β̞ ʋ ɹ ɻ j ɰ
getar. ʙ r ʀ *
kepak. Wyanjana kepakan bibir gigi ɾ ɽ
dessi. ɬ ɮ * * *
hamsi. l ɭ ʎ ʟ
kepsi. ɺ *
Cathetan: * nandhani durung ana IPA sing resmi