Konsonan desis gigi nirsuara

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
IPA – nomer 130
IPA – tèks θ
IPA – gambar {{{imagesize}}}
Entitas θ
X-SAMPA T
Kirshenbaum T
Swara Conto uni

Konsonan desis gigi nirsuara utawa Konsonan desis untu tanpa swara iku uni konsonan sing ana ing sawetara basa lisan, dilambangaké déning aksara θ jroning Abjad Fonètik Antarbangsa (IPA) lan T jroning X-SAMPA.

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Ciri-ciri konsonan desis gigi nirsuara:

  • Cara artikulasi ya iku desis, sing diasilaké kanthi nyurung aliran hawa liwat saluran ciut ing dhaérah artikulasiné.
  • Dhaérah artikulasiné ya iku untu, ya iku diunèkaké nganggo cara ilat nèmpèl untu dhuwur, ngisor, utawa kaloroné.
  • Jinis pembunyian tanpa swara, ya iku diasilaké tanpa nggeteraké pita vokal.
  • Iki arupa salah siji konsonan lisan, ya iku hawa diwetokaké liwat tutuk utawa cangkem.
  • Iki sawijining konsonan tengah, tegesé diasilaké kanthi ngliwataké arus hawa liwat tengah ilat lan dudu pinggiré.
  • Mekanisme arus udara arupa egresif pulmonik, ya iku diunèkaké kanthi nyurung hawa metu saka paru-paru liwat saluran vokal, lan ora saka glotis autawa cangkem.
Konsonan Tekanan Paru Paru
bibir lidah depan lidah belakang akar lidah
dwibib. bibgi. gigi. ronggi. pasc
ronggi.
ronggi
lid.
tarbel. lang. langbel. tekak. hulker. katnap. celsu.
sengau m ɱ n ɳ ɲ ŋ ɴ
letup p b * * t d ʈ ɖ c ɟ k g q ɢ ʡ ʔ
desis ɸ β f v θ ð s z ʃ ʒ ɕ ʑ ʂ ʐ ç ʝ x ɣ χ ʁ ħ ʕ ʜ ʢ h ɦ
hampir. β̞ ʋ ɹ ɻ j ɰ
getar. ʙ r ʀ *
kepak. Konsonan kepakan bibir gigi ɾ ɽ
dessi. ɬ ɮ * * *
hamsi. l ɭ ʎ ʟ
kepsi. ɺ *
Cathetan: * nandhani durung ana IPA sing resmi