Kermanshah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Kermanshah
کرمانشاه
Kutha
Moavenol-molk-2.JPG
Taqwesan Blvd.jpg
Official seal of Kermanshah
Lambang
Peparab: The Land of History & Myths; The Land of Eternal Lovers; The Land of Shirin & Farhad
Kermanshah is located in Iran
Kermanshah
Kermanshah
Koordhinat: 34°18′51″N 47°03′54″E / 34.31417°N 47.06500°E / 34.31417; 47.06500Koordhinat: 34°18′51″N 47°03′54″E / 34.31417°N 47.06500°E / 34.31417; 47.06500
Nagara  Iran
Provinsi Kermanshah
County Kermanshah
Bakhsh Central
Tanggal yasané abad ka-4
Pamaréntahan
 • Walikutha Peyman Ghorbani
Élevasi 1.350 m (4.429 ft)
Cacah warga (sènsus 2016)
 • Gunggung 1.083.833
 • Démonim Kermanshahi
Zona wektu IRST (UTC+3:30)
 • Usum panas (DST) IRDT (UTC+4:30)
Kodhe pos 67146
Kodhe laladan 083
Iklim Csa
Situs wèb www.kermanshahcity.ir

Kermanshah (Southern Kurdish: کرماشان, Kirmashan; Pèrsi: کرمانشاه‎‎, Kermānshāh; uga dikenal minangka Bākhtarān utawa Kermānshāhān),[1] ya iku kutha krajané Provinsi Kermanshah, sing kaprenah 525 kilomèter utawa 326 mil saka Tehran ing pérangan kuloné Iran lan udakara 120 kilomèter saka tapal watesé Irak. Miturut étungan sènsus ing taun 2011, kutha iki gunggung cacah jiwané ana 851.405 wong. Akèh-akèhé wargané nuturaké basa Kurdhi Kidul. Kermanshah nduwé iklim pagunungan sing .[2][3][4][5][6] Kermanshah mujudaké kutha ing Iran kanthi wong Kurdhi sing akèh dhéwé.[7][8][9][10] Akèh-akèhé warga Kermanshah nggilut Islam Singah, nanging uga ana golongan minoritas sing nggilut Islam Sunni, Yarsanisme, lan sapanunggalané.[11][12]

Iklim[besut | besut sumber]

Kermanshah nduwé iklim sing akèh-akèhé kaperbawan déning pagunungan Zagros amarga wewengkon iki cedhak karo pagunungan kasebut, saéngga iklim ing wewengkon iki digolongaké minangka iklim Méditerania (Csa) kanthi mangsa panas kang panas. Dhuwuré wewengkon iki lan prenahé sing njalari wewengkon iki kena angin kulon njalari tingkat présipitasi rada dhuwur(luwih saka Tehran), nanging uga nduwé suhu padinan sing ora tinamtu kususé ing mangsa panas tanpa udan, njalari suhu dadi panas banget ing wayah awan. Mangsa salju ing Kermanshah adhem lan biyasané uga ana udan ing mangsa rontok lan manga semi.

Salin jeneng[besut | besut sumber]

Sawisé ana révolusi ing taun 1979, sawetara wektu, kutha iki dijuluki Ghahramanshahr, banjur jeneng kutha lan jeneng provinsiné salin dadi Bakhtaran, amarga anané tembung "Shah" ing jeneng asliné. Bakhtaran ateges kulon, sing ngrujuk marang prenahé kutha kasebut lan provinsiné ana ing sajeroné Iran. Sawisé anané Perang Iran–Irak , kutha iki salin jeneng dadi Kermanshah, amarga jeneng kasebut minangka kaca benggalaning pepénginané wargané, sastra Pèrsi, lan memoriné wong Iran.

Bazar[besut | besut sumber]

  • Yahoudi-ha Bazar (Bazar Yahudi) utawa (Bazar Islami) - Mujudaké salah sawijining punjering papan blanja sing paling kuna ing Iran saka jaman Qajar (1785–saiki). Ana ing kéné bisa ditemokaké sandhangan tradhisional, sandhangan tradhisionalé wong Kurdhi, manèka warna bumbon crakèn, Giweh, gaman wesi, elar gawéan, lan sawenèh toko duwèké pandhé, lan toko sing adol banyu sulingan saka tetuwuhan jamu.
  • The Kurds Bazar utawa (Bazar Tarikeh) - Ing papan blanja didol sesotya lan sawenèh kukis kaya ta Nan Berenji Kaak lan Naan Khormaei sing mujudaké olèh-olèh mirunggan saka Kermanshah.

Ékonomi[besut | besut sumber]

Kermanshah iku salah sawijining punjering indhustri patanèn ing Iran kanthi budidaya palawija, beras, sayur, woh-wohan, lan wiji minyak. Sanajan mangkono Kermanshah uga tuwuh dadi kutha indhustri sing penting; ana punjering indhustri cacah loro kanthi unit manufaktur cacah 256 ing pinggiring kutha. Indhustri-indhustri iki kalebu kilang minyak pétrokimia, manufaktur tèkstil, olah panganan, prodhuksi karpèt, panyaringan gula, lan prodhuksi piranti listrik. Kermanshah Oil Refining Company (KORC) diyasa ing taun 1932 déning perusahaan saka Inggris, lan mujudaké salah sawijining indhustri pokok ing kutha iki.

Rujukan[besut | besut sumber]

Kapustakan[besut | besut sumber]