Kentaur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Infobox makluk legenda

Pertarungan antarané kentaur lan wong Lapith, relief marmer ing kuil Parthenon, Athena.

Ana ing mitologi Yunani, kentaur (saka Yunani: Κένταυρος, "Kéntauros") utawa Sentaur utawa Hippokentaur ya iku makluk kang wujudé arupa setengah manungsa lan setengah jaran.[1] Ing lukisan vas Attika lan Boiotia awal, kentaur digambarke awujud pérangan mburi jaran kang awake ngabung karo awak manungsa genep.[1] Perkembangan sakbanjure penggambaran kenatur ya iku bagean awak manungsa saka sirah nganti tekan boyok kang ngabung karo gumba jaran.[1] Pawujudan separo manungsa lan separo jaran iki ndadèkaké para panulis kang nganggep kenatur iku kalebu ana ing kelompok makluk liminal, ya iku makluk kang ana ing rong sipat, dicaritakake ing mitos kang kewalikane , ya iku pawujudan ana ing alam liar, kaya nalika para kenatur perang lawan suku Lapith, utawa sakwalike nalika dadi guru, thuladane ya iku Kheiron.[2] Kentaur racaké disebut lair saka hubungane Iksion lan Nefele (dewi awan kang digawé pada wujud Hera).[2] Versi liyané ya iku ras kentaur iku keturunan saka Kentauros, kang nglakoni senengé ngakokake gayutan sèksual karo jaran wédok ana ing Magnesia.[2] Kentauros dhéwé dimungkinake putra Iksion lan Nefele utawa putra Apollo lan Stilbe, putri déwa kali Peneus.[2] Ana ing versi kang kaping loro, Kentauros duwé sadulur jenenge Lapithos, leluhur suku Lapith. Kentaur manggon ana ing laladan Magnesia lan Gunung Pelion ing Thessalia, hutan ek Foloi ing Elis, lan ujung Maleia ing Lakonia kidul.[1] Kentaur racaké metu ijèn utawa golongan ana ing carita-carita Yunani kuna, kaya ana ing kisah penculikan Deianeira déning Nessos lan kisah kawinane Pirithous.[2] Kentaur individual kang misuwur ya iku Nessos, Kheiron, Folos, Eurition.[2] Ana ing kisah Herakles akèh jinis-jinis kentaur sing liyané.[2]

Ètimologi[besut | besut sumber]

Tembung kentauros ana ing basa Yunani ora duwé asal usul kang jelas.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e encyclopedia2.thefreedictionary.com Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet1" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  2. ^ a b c d e f g dictionary.reference.com