Kentaur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kentaur
(Centaur, Κένταυρος, Kentaurus)
Centauro velho - museus capitolinos.jpg
Reca kentaur ing Roma, Italia, digawé saka marmer déning Romawi.
Makhluk
Klompok Makhluk legenda
Subklompok Hibrida
Makhluk sarupa Minotaur, satir, harpi
Data
Mitologi Yunani
Dhaerah Yunani
Habitat Dharat
Pertarungan antarane kentaur lan wong Lapith, relief marmer ing kuil Parthenon, Athena.

Ana ing mitologi Yunani, kentaur (saka basa Yunani: Κένταυρος, "Kéntauros") utawa Sentaur utawa Hippokentaur ya iku makhluk kang wujudé arupa setengah manungsa lan setengah jaran.[1] Ing lukisan vas Attika lan Boiotia awal, kentaur digambarke awujud bagian mburi jaran kang awake ngabung karo awak manungsa genep.[1] Perkembangan sakbanjure penggambaran kenatur ya iku bagean awak manungsa saka sirah nganti tekan boyok kang ngabung karo gumba jaran.[1] Pawujudan separo manungsa lan separo jaran iki ndadekake para panulis kang nganggep kenatur iku kalebu ana ing kelompok makhluk liminal, ya iku makhluk kang ana ing rong sifat, dicaritakake ing mitos kang kewalikane , ya iku pawujudan ana ing alam liar, kaya nalika para kenatur perang lawan suku Lapith, utawa sakwalike nalika dadi guru, thuladane ya iku Kheiron.[2] Kentaur biasane disebut lair saka hubungane Iksion lan Nefele (dewi awan kang digawé pada wujud Hera).[2] Versi liyané ya iku ras kentaur iku keturunan saka Kentauros, kang nglakoni senengé ngakokake hubungan seksual karo jaran wedok ana ing Magnesia.[2] Kentauros dhewe dimungkinake putra Iksion lan Nefele utawa putra Apollo lan Stilbe, putri dewa kali Peneus.[2] Ana ing versi kang kaping loro, Kentauros duwé sedulur jenenge Lapithos, leluhur suku Lapith. Kentaur manggon ana ing laladan Magnesia lan Gunung Pelion ing Thessalia, hutan ek Foloi ing Elis, lan ujung Maleia ing Lakonia kidul.[1] Kentaur biasané metu ijèn utawa klompok ana ing carita-carita Yunani kuna, kaya ana ing kisah penculikan Deianeira déning Nessos lan kisah kawinane Pirithous.[2] Kentaur individual kang misuwur ya iku Nessos, Kheiron, Folos, Eurition.[2] Ana ing kisah Herakles akèh jinis-jinis kentaur sing liyané.[2]

Etimologi[besut | besut sumber]

Tembung kentauros ana ing basa Yunani ora duwé asal usul kang jelas.[1]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (en)encyclopedia2.thefreedictionary.com Cacad sitiran: Invalid <ref> tag; name "internet1" defined multiple times with different content
  2. ^ a b c d e f g (en)dictionary.reference.com
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kentaur&oldid=1075150"