Kemloko

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kemloko Uwit kemloko utawi kemlaka (Phylianthus emblica) iku uwit sing ngasilna buah kemloko utawi ugi kanaman buah Melaka utawi malaka. Uwit malaka utawi Melaka utawi kemloko mirip uwit cerme nanging luwih gedé lan kaliyan duwure 15 meter. Batang uwit kemloko jejeg, bunder, arupi coklat kepethakan.


Sekar arupi kuning keijaman lan kelompok ning kelek ron. Buah malaka mirip buah cerme lan bentuke luwih bunder. Werninipun kuning keijaman utawi kecoklatan. Raosipun masam mawi semu getir. Konon, macem-macem uwit malaka utawa kemloko (akar, ron, macem-macem buah, wiji) akar saged dipunginaken dados badhé jampi tradisional.


Dipunprunguaken, buah malaka dipunginakaken dados jampi herbal konjuk bentuk rahan, demam, toyan manis, sariawan, ugasakit untu. ronipun nggina nkonjuk njampeni udun uga eksem. Sawegaken akare saged dipungiakaken njampeni watuk rah, radang usus, sakit lambung, tekanan rah igil.[1]

Nami-nami Dhusun[besut | besut sumber]

Dhusun-dhusun ing Jawa Timur/Jawa Tengah/DIY ingkang ngginakaken name dados dhusun yaiku;

  1. Dhusun Mlokorejo Kecamatan Puger Kabupaten Jember
  2. Dhusun Kemlokolegi Kecamatan Baron Kabupaten Nganjuk
  3. Dhusun Kemloko Kecamatan Ngglegok Kabupaten Blitar
  4. Dhusun Mlokomanis Kulon Kecamatan Ngadirojo Kabupaten Wonogiri
  5. Dhusun Mlokomanis Wetan Kecamatan Ngadirojo Kabupaten Wonogiri
  6. Dhusun Kemloko Kecamatan Godong Kabupaten Grobogan
  7. Dhusun Kemloko Kecamatan Kranggan Kabupaten Temanggung
  8. Dhusun Kemloko Kecamatan Tembarak Kabupaten Temanggung

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.