Katinona

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Katinona

Katinona, (basa Inggris:Cathinone) utawa benzoyletanamina utawa uga bisa diarani Neropedron ya iku zat monoamina alkaloid kang dadi kandutan ing jero tanduran Catha Edulis(Khat) lan mawa kimia arep padha karo efedrina, katin lan zat amfetamin liyane.[1] Panaliti saka Fakultas Farmokologi, Universitad Jenewa, Swiss, kang jenenge Kalix P, nggawé jurnal kan judhule Pharmacology ana Toxicology, edisi Februari 1992 kang ngandharake yen zat Katinona ya iku wujud alami saka amfetamin.[1] Katinona nginduksi ucule dopamina saka preparasi striatal kang utama kanggo efel stimulan Chta edulis.[1] Ora kaya amfetamin liyane, katinona kagolong ing jero klompok fungsional keton.[1] Zat amfetamin liyane kang uga mbagi struktur ya iku antiderpresan buprofiona lan stimulan metkatinona.[1]

Hukume[besut | besut sumber]

Ing donya internasional, katinona kelebu obat-obatan kang dilarang Golongan I ing ngisore Konvensi Zat Psikotropika.[2] Wiwit 1993, DEA netepake katinona mawa zat adiktif Golongan I ing Undang-Undang Pengawasan Psikotropika.[2] Dene ing Indonesia, Katinona ana ing lampiran Undang-Undang Nomor 35 tahun 2009 babagan Narkotika, mawa Narkotika Golongan I ing urutan kaping 35 saka dhaftar kasebut.[2]

Ngadol tanduran khat miturut hukum dilegalke ing saperangan nagara, nanging uga ilegal ing nagara liya.[2] Katinona sintetik (gawéan) uga kerep digunakake dadi baha utama kang digawé campuran ing rikala ngonsumsi obat-obat terlarang, kaya bath salts ing Amerika Serikat.[2]

Struktur Kimia[besut | besut sumber]

Ana ing strukture katinona duwé sambung gayuhe karo metkatinona, padha karo amfetamina kang ana sambung gayuhe karo metamfetamina.[3] Katinona beda karo amfetamin, dheweke duwé atom keton oksigen (C=O) ing posisi β ing rantai pinggir.[3] Alkohol kang kekandhut ing senyawa katin mawa stimulan ora pati kuat.[3] Konversi biofisiologikal saka katinona menyang katin bisa dilakokake ing godhong Khat.[3]Godhong Khat seger duwé rasio pengonversian saka katinona menyang katin kang luwih gedhe saka godhong garing, saengga ngewenehi efek psikoaktif kang luwih kuat.[3]

Katinona bisa diekstraksi saka Chata edulis utawa disintesis saka α-bromopropiofenona (luwih gampang digawé saka propiofenona).[4]

Arnold Brossi ing bukune tahun 1991 ngandharake katinona, kaya dene amfetamin duwé potensi kang kuat anggone ngrangsang sistem saraf pusat (SSP).[4] Akeh-akehe efeke bisa dikira-kira saka 2 perangan phenylalkylamines (katinona lan katin) ang miturut strukture arep padha karo amfetamin.[4] Katinona ya iku turunan metkatinona kang ditemokake ing kandhutan tandhuran Khat.[4] Iki jinie obat kang dilarang bisa gampang digawé déning oksidasi psedoefedin ing laboratorium ngisor lemah.[4] Ing Katinona struktur kimiane arep kembar karo amfetamin kejaba molekul hidrogrn ditibakake lan digantekake karo molekul oksigen.[4] Sawise diawehi oral mawa wujud kapsul, kadar serum puncak katinona kerasa nganto sejam.[4] katinona uga konstituen kang paling kuat kekandhut ing tandhuran Khat lan duwé struktur kimaia kang arep padha karo amfetamin.[4]

Efek[besut | besut sumber]

Panganggonan katinona kang kakehan bisa nyebabake nafsu mangan ilang, keweden, cepet ngamuk, insomnia, nglindhur lan panik. Panganggo kronis bisa kena ganguan kepribadian lan infark miokard.[5] Mefredona, ya iku turunn katinona kang ora kabentuk alami luwih bisa ngeculake serotonin dibandingake karo katinona utawa metkatinona, saengga efek panganggone padha karo ekstasi.[5] Wong-wong kang nganggo obat-obatan iki bisa diuji serum utawa uji urin kanggo mbuktekake kandhutan katinona lan norepedrina; metaboloit utamane.[5]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (id)Tentang KAtinon (dipunundhuh tanggal 26 februari 2013)
  2. ^ a b c d e (id)Pohon Khat (dipunundhuh tanggal 26 februari 2013)
  3. ^ a b c d e (id)Metilon turunan katinon (dipunundhuh tanggal 26 februari 2013)
  4. ^ a b c d e f g h (id)Zat Katinon (dipunundhuh tanggal 26 februari 2013)
  5. ^ a b c (id)Katinon sebabkan stroke (dipunundhuh tanggal 26 februari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Katinona&oldid=997980"