Katinona

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Katinona

Katinona, (basa Inggris:Cathinone) utawa benzoyletanamina utawa uga bisa diarani Neropedron ya iku zat monoamina alkaloid kang dadi kandhutan ing jero tanduran Catha Edulis(Khat) lan mawa kimia arep padha karo efedrina, katin lan zat amfetamin liyané.[1] Panaliti saka Fakultas Farmokologi, Universitad Jenewa, Swiss, kang jenenge Kalix P, nggawé jurnal kan judhule Pharmacology ana Toxicology, edisi Fèbruari 1992 kang ngandharake yèn zat Katinona ya iku wujud alami saka amfetamin.[1] Katinona nginduksi ucule dopamina saka preparasi striatal kang utama kanggo efel stimulan Chta edulis.[1] Ora kaya amfetamin liyané, katinona kagolong ing jero golongan fungsional keton.[1] Zat amfetamin liyané kang uga mbagi struktur ya iku antiderpresan buprofiona lan stimulan metkatinona.[1]

Hukume[besut | besut sumber]

Ing donya internasional, katinona kelebu usada kang dilarang Golongan I ing ngisore Konvensi Zat Psikotropika.[2] Wiwit 1993, DEA ngukuhaké katinona mawa zat adiktif Golongan I ing Undang-Undang Pengawasan Psikotropika.[2] Déné ing Indonesia, Katinona ana ing lampiran Undang-Undang Nomor 35 taun 2009 babagan Narkotika, mawa Narkotika Golongan I ing urutan kaping 35 saka dhaftar mau.[2]

Ngadol tanduran khat miturut hukum dilegalke ing sapérangan nagara, nanging uga ilegal ing nagara liya.[2] Katinona sintetik (gawéan) uga kerep digunakaké dadi baha utama kang digawé campuran ing rikala ngonsumsi obat-obat terlarang, kaya bath salts ing Amérika Sarékat.[2]

Struktur Kimia[besut | besut sumber]

Ana ing strukture katinona duwé sambung gayuhe karo metkatinona, padha karo amfetamina kang ana sambung gayuhe karo metamfetamina.[3] Katinona béda karo amfetamin, dhèwèké duwé atom keton oksigen (C=O) ing posisi β ing rantai pinggir.[3] Alkohol kang kekandhut ing senyawa katin mawa stimulan ora pati kuat.[3] Konversi biofisiologikal saka katinona menyang katin bisa dilakokake ing godhong Khat.[3]Godhong Khat seger duwé rasio pengonversian saka katinona menyang katin kang luwih gedhé saka godhong garing, saéngga ngewenehi efek psikoaktif kang luwih kuat.[3]

Katinona bisa diekstraksi saka Chata edulis utawa disintesis saka α-bromopropiofenona (luwih gampang digawé saka propiofenona).[4]

Arnold Brossi ing bukune taun 1991 ngandharake katinona, kaya déné amfetamin duwé potensi kang kuat anggoné ngrangsang sistem saraf pusat (SSP).[4] Akeh-akèhé efeke bisa dikira-kira saka 2 perangan phenylalkylamines (katinona lan katin) ang miturut strukture arep padha karo amfetamin.[4] Katinona ya iku turunan metkatinona kang tinemu ing kandhutan tanduran Khat.[4] Iki jinie obat kang dilarang bisa gampang digawé déning oksidasi psedoefedin ing laboratorium ngisor lemah.[4] Ing Katinona struktur kimiane arep kembar karo amfetamin kejaba molekul hidrogrn ditibakake lan digantekake karo molekul oksigen.[4] Sawisé diawehi oral mawa wujud kapsul, kadar serum puncak katinona kerasa nganto sejam.[4] katinona uga konstituen kang paling kuat kekandhut ing tanduran Khat lan duwé struktur kimaia kang arep padha karo amfetamin.[4]

Efek[besut | besut sumber]

Panganggonan katinona kang kakehan bisa nyebabake nafsu mangan ilang, keweden, rikat ngamuk, insomnia, nglindhur lan panik. Panganggo kronis bisa kena ganguan kepribadian lan infark miokard.[5] Mefredona, ya iku turunn katinona kang ora dumadi alami luwih bisa ngeculake serotonin dibandingake karo katinona utawa metkatinona, saéngga efek panganggone padha karo ekstasi.[5] Wong-wong kang nganggo usada iki bisa diuji serum utawa uji urin kanggo mbuktekake kandhutan katinona lan norepedrina; metaboloit mliginé.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e Tentang KAtinon (dipunundhuh tanggal 26 februari 2013)
  2. ^ a b c d e Pohon Khat (dipunundhuh tanggal 26 februari 2013)
  3. ^ a b c d e Metilon turunan katinon (dipunundhuh tanggal 26 februari 2013)
  4. ^ a b c d e f g h Zat Katinon (dipunundhuh tanggal 26 februari 2013)
  5. ^ a b c Katinon sebabkan stroke (dipunundhuh tanggal 26 februari 2013)