Kalang Obong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kalang obong yaiku tradisi upacara pati kang diuri-uri ing bebrayan Kalang, utamane ing wilayah Provinsi Jawa Tengah. Upacara iki biasane ditindakake sawise setaun wong wis mati, utawa ing basa Jawa diarani sependhak .[1] Senajan diarani saka tradisi Hindu, Obong Kalang upacara beda karo ngaben in Bali, amarga sing diobong iku mung boneka kang gambarake mendiang.

Upacara Kalang Obong dadi cures amarga arang ditindakake. Ing periode 1948 nganti 1960, ana telung upacara Kalang Obong sing dianakake. Upacara kaping papat, yaiku tanggal 27 Juli 1961, dianakake ing Jatingarang, Gunung Kidul . [2]

Kanggo nguri-uri budaya bebrayan Kalang, Kantor Budaya Kota Yogyakarta nggayuh pirang-pirang upaya kanggo nguri-uri, kalebu liwat publikasi buku yaiku Upacara Kalang Obong, pagelaran teater sing ana hubungane karo upacara Obong, lan liya-liyane. Kajaba iku, ing taun 2018, Kementrian Pendidikan lan Budaya uga netepake tradisi Kalang Obong ing Kendal dadi salah sijining Warisan Budaya Intangible ing Indonesia .

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Paluseri, dkk, Dais Dharmawan (2018). Penetapan Budaya Warisan Takbenda Indonesia 2018 (PDF). Direktorat Warisan dan Diplomasi Budaya, Direktorat Jenderal Kebudayaan, Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan. k. 209. 
  2. "Revitalisasi Upacara Kalang Obong di Kotagede Yogyakarta". Tembi.net. 2017-12-15. Dijupuk 2019-02-18.