Menyang kontèn

Kabiskopan Agung Dhaka

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Ana uga Kabiskopan Dhaka (lan Biskop Dhaka) ing Greja Bangladesh.
Kabiskopan Agung Dhaka

Archidioecesis Dhakensis

ঢাকার বিশপের এলাকা
Katedral Perawan Tak Bernoda, Dhaka
Lokasi
NagaraBanggaladesa
Provinsi grejawiDhaka
Statistik
Amba14.193 km2 (5.480 sq mi)
Populasi
- Total
- Katulik (kalebu non-anggota)
(ing 2013)
23,339,945
62,780 (0.3%)
Paroki18
Informasi
DenominasiKatulik Roma
Greja sui iurisGreja Latin
RitusRitus Roma
Didegaké19 Oktober 1982 (minangka Kabiskopan Agung Dhaka)
KatedralKatedral Dewi Maria ing Dhaka
Santo/santa pelindungPerawan Tak Bernoda
Imam sekuler125
Kapemimpinan saiki
PausFransiskus
Biskop Agung MetropolitanPatrick D'Rozario
SufraganKabiskopan Barisal
Kabiskopan Chittagong
Kabiskopan Dinajpur
Kabiskopan Khulna
Kabiskopan Mymensingh
Kabiskopan Rajshahi
Kabiskopan Sylhet
Biskop AuksilierTheotonius Gomes
Biskop emeritusPaulinus Costa Biskop Agung Emeritus (2005-2011)

Kabiskopan Agung Dhaka (Latin: Archidioecesis Dhakensis)[1] yaiku kabiskopan Metropolitan Greja Katulik Roma Latin utami ing Banggaladesa, nanging dudu siji-sijine. Kabiskopan kasebut isih bergantung karo Kongregasi kanggo Penginjilan.

Greja induk Maria saka kabiskopan agung kasebut lan banjur kuwi kursi biskop agunge menika Katedral Dewi Maria ing ibu kutha nasional Dhaka. Minangka Metropolitan senior ing Banggaladesa, kabiskopan kasebut menika tahta episkopal ing nagara kasebut. Ing 2013, Biskop Agung Dhaka menika Kardinal Patrick D'Rozario, sing biyene menika Biskop Chittagong, dilantik dadi Biskop Agung Koadjutor dening Paus Benediktus XVI ing November 2010, lan ngganteni Biskop Agung Paulinus Costa, C.S.C., ing Oktober 2011.

Sajarah

[besut | besut sumber]
  • Didegake minangka Vikariat Apostolik Bengali Wetan ing 15 Februari 1850, misahke diri saka Vikariat Apostolik Bengali
  • Ditingkatake dadi Kabiskopan Bengali Wetan ing 1 September 1886
  • Ganti jeneng dadi Kabiskopan Dakka (Dacca) ing taun 1887
  • Ditingkatake dadi Kabiskopan Agung Dakka (Dacca) ing 15 Juli 1950
  • Entuk kunjungan kepausan sing kaping pertami dening Paus Paulus VI ing November 1970
  • Ganti jeneng dadi Kabiskopan Agung Dhaka ing 19 Oktober 1982
  • Entuk kunjungan kepausan sing kaping pindho dening Paus Yohanes Paulus II ing November 1986

Provinsi geejawi

[besut | besut sumber]

Provinsi grejawi-ne isih nduweni tahta-tahta suffragan

Ing 2 Februari 2017, loro tahta suffragan saka Kabiskopan Agung kasebut, Kabiskopan Barisal lan Kabiskopan Khulna, pindhah menyang Kabiskopan Agung Chittagong.

Referensi

[besut | besut sumber]
  1. "Archdiocese of Dhaka". Catholic-Hierarchy. Dibukak ing 28 April 2011.

Sumber lan Pranala jaba

[besut | besut sumber]

Koordhinat: 23°44′13″N 90°24′19″E / 23.7369°N 90.4052°E / 23.7369; 90.4052