Jonathan Swift

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jonathan Swift
Jonathan Swift by Charles Jervas detail.jpg
Lair 30 November 1667
Dublin, Irlandia
Séda 19 Oktober 1745 (umur 77)
Irlandia
Pagawéan satire, esai, penyair, pendeta

Jonathan Swift (30 November 166719 Oktober 1745) iku sawijining pengarang klasik saka Negara Irlandia kang seneng ing bab politik lan Agama.[1] Nalika pisanan karangan-karangané isine pandangan politik bebas ing jamané.[1] Nanging, dhèwèké banjur dadi anggota aliran konservatif.[1] Jonathan uga duwé akèh musuh politik. Pepinginané supaya isa dadi pejabat dhuwur ing pamrintahan ora kasil.[1]

Amarga dhèwèké akeh anggone nyengkuyung perjuwangan bangsa Irlandia saka tulisan-tulisané kang mungsuhi kabijakan politik lan perdagangan bangsa Inggris, mula Jonathan didadekake pahlawan nasional ing Irlandia.[1] Para pengeritik duwé penemu amarga ngalami kekecewaan, Jonathan dadi wong kang gampang nesu lan bingungan.[1] Nanging ana uga kang nganggep Dhèwèké dadi wong kang idealis, berjuang kanggo kemerdekaan lan keadilan kanggo wong akèh.[2]

Swift biyèn sekolah ana ing Kilkenny Grammar School (1674-82), Trinity College ing Dublin (1682-89), lan nampa gelar B.A. ing taun 1686 lan M.A. ing taun 1692.[2]

Karyané kang misuwur yaiku Gulliver's Travels, A Modest Proposal, A Journal to Stella, The Drapier's Letters, The Battle of the Books, lan A Tale of a Tub.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (en)Swift(17 Juli 2011)
  2. ^ a b c (en)Jonathan Swift(17 Juli 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jonathan_Swift&oldid=831111"