Jonathan Swift

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Jonathan Swift
Jonathan Swift by Charles Jervas detail.jpg
Lair (1667-11-30)30 Novèmber 1667
Dublin, Irlandia
Pati 19 Oktober 1745(1745-10-19) (umur 77)
Irlandia
Pakarya satire, esai, penyair, pendeta

Jonathan Swift (30 November 166719 Oktober 1745) iku sawijining pengarang klasik saka Nagara Irlandia kang seneng ing bab pulitik lan Agama.[1] Nalika pisanan karangan-karangané isine pandangan pulitik bebas ing jamané.[1] Nanging, dhèwèké banjur dadi anggota aliran konservatif.[1] Jonathan uga duwé akèh musuh pulitik. Pepinginané supaya isa dadi pejabat dhuwur ing pamrintahan ora kasil.[1]

Amarga dhèwèké akeh anggone nyengkuyung perjuwangan bangsa Irlandia saka tulisan-tulisané kang mungsuhi kabijakan pulitik lan perdagangan bangsa Inggris, mula Jonathan didadekake pahlawan nasional ing Irlandia.[1] Para pengeritik duwé penemu amarga ngalami kekecewaan, Jonathan dadi wong kang gampang nesu lan bingungan.[1] Nanging ana uga kang nganggep Dhèwèké dadi wong kang idealis, berjuang kanggo kemerdekaan lan keadilan kanggo wong akèh.[2]

Swift biyèn sekolah ana ing Kilkenny Grammar School (1674-82), Trinity College ing Dublin (1682-89), lan nampa gelar B.A. ing taun 1686 lan M.A. ing taun 1692.[2]

Karyané kang misuwur ya iku Gulliver's Travels, A Modest Proposal, A Journal to Stella, The Drapier's Letters, The Battle of the Books, lan A Tale of a Tub.[2]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f (en)Swift(17 Juli 2011)
  2. ^ a b c (en)Jonathan Swift(17 Juli 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jonathan_Swift&oldid=1001148"