John Dalton

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
John Dalton
Dalton John desk.jpg
Miyos (1766-09-06)6 Sèptèmber 1766
Eaglesfield, Cumberland, Inggris
Tilar donya 27 Juli 1844(1844-07-27) (umur 77)
Manchester, Inggris
Notable students James Prescott Joule
Kaahlian Atomic Theory, Law of Multiple Proportions, Dalton's Law of Partial Pressures, Daltonism
Mangaruhi John Gough
Tapak asma
John Dalton's signature

John Dalton (1766-1844) inggih punika ilmuwan saking Inggris ingkang ing abad kaping-19 nyobi nepangaken hipotesa atom wonten ing jagad ilmu pengetahuan.[1] Kanthi pamikiranipun John Dalton saged damel èlmu kimia saya majeng.[1] Panjenenganipun gadhah gagasan bab “teori kuantitatif” ingkang saged dipunginakaken ing percobaan kimia.[1] Dalton nggadhahi pamanggih bab konsep atom, molekul, elemen, lan campuran kimia.[1] Panjenenganipun ugi nggadhahi pamanggih saben kalih atom saking klompok ingkang meh sami inggih punika sami sadaya kualitasipun, kalebet “masa” (kuantitas material wonten ing piranti ingkang dipunukur saking daya tahan perubahan gerak).[1] Dalton nglebetaken satunggal dhaftar ingkang nyerat berat relatif saking pinten jinis atom ingkang benten.[1]

5 Teori Atom Dalton[besut | besut sumber]

  • Unsur-unsur kaperang saking partikel-partikel ingkang alit sanget lan boten saged dipunperang malih ingkang dipunsebat atom. Wonten ing reaksi kimia, boten saged dipundamel utawi dipunowahi dados unsur ingkang sanes.[2]
  • Sedaya atom wonten ing unsur ingkang satunggal jinis inggih punika sami, amargi punika nggadhahi sipat ingkang meh sami, kados massa lan ukuran.[2]
  • Atom saking unsur-unsur ingkang benten jinisipun nggadhahi sipat ingkang benten ugi.[2]
  • Senyawa saged dipunwujudaken nalika langkung saking setunggal jinis unsur ingkang dipundadosaken satunggal (digabungkan).[2]
  • Atom-atom saking 2 unsur utawi langkung saking 2, saged dipunreaksi wonten ing perbandingan-perbandingan ingkang benten kangge ngasilaken langkung saking 1 jinis senyawa.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f (id)[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]
  2. ^ a b c d e (id)SEJARAH PENEMUAN ATOM dipunundhuh tanggal 26 Juni 2011)

Pranala Njawi[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=John_Dalton&oldid=1088975"