Jobin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Motif jobin

Kothak minangka barang sing lancip biasane bentuké persegi utawa persegi dowo. Kothak minangka bahan pabrikan sing digawe kaya keramik, watu, logam, lempung panggang, utawa malah kaca, umume digunakake kanggo nutupi atap, jubin, tembok, utawa obyek liyane kayata meja. Utawa, kothak uga nuduhake unit sing padha digawe saka bahan ringan kayata perlite, kayu, lan wol mineral, sing biasane digunakake kanggo aplikasi tembok lan plafon. Ing pangertene liyane, kothak minangka kothak konstruksi utawa obyek sing padha, kayata konter persegi panjang sing digunakake ing game (deleng game adhedhasar jubin ). Tembung kasebut asale saka tembung Prancis tuile, yaiku, saka tembung Latin tegula, tegese genteng atap sing digawe saka lempung sing dipecat.

Kothak asring digunakake kanggo mbentuk tembok lan jubin, lan bisa diwiwiti saka kothak kothak sing ringkes nganti kompleks utawa mozaik . Kothak paling asring digawe saka keramik, biasane nganggo kaca kanggo nggunakake internal lan ora nganggo atap, nanging bahan liyane uga umume digunakake, kayata kaca, gabus, beton lan bahan gabungan liyane, lan watu. Watu ubin biasane marmer, onyx, granit utawa slate. Kothak sing luwih tipis bisa digunakake ing tembok tinimbang ing jubin, sing mbutuhake permukaan sing luwih awet sing bakal tahan pengaruh.

Bantuan digawe nganggo kothak bata mengkilap, saka dekorasi Istana Darius ing Achaemenid ing Susa .