Jipsin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Jipsin
Jeneng Koréa
Hangul 짚신
Alihaksara sing Disampurnakaké jipsin
McCune–Reischauer chipsin

Jipsin (짚신) ya iku jinis sandhal tradhisional Koréa kang digawé saka dami.[1][2] Tembung jipsin uga kanggo ngarani sandhal tradhisional kang digawé saka kain lan rami.[1] Jipsin iku sandhal sing kalebu ing jinis yi (이, ) utawa jinis sandhal kang cendhak.[3] Jenengé sandhal iki ana manéka werna gumantung saka bakal kang dianggo, kayata samsin, wanggolsin, cheongol jisin, lan budeulsin.[3] Sandhal jipsin wis dianggo wong Koréa udakara kawit jaman Kraton Telu (37 SM - 668 M).[1] Ing pirang-pirang lukisan kuna, kerep digambaraké sawijining wong lelana kang lelungan nggantungaké sandhal daminé nyang gegeré.[1] Ing mangsa Dinasti Joséon (1397-1910) akèh kawula nganggo jipsin minangka tatakan sikil saben dinané.[1] Ing mangsa iku, kawula Koréa akèh kang nyambut gawé minangka tani, mula dami kanggo nggawé jipsin gampang ditemokaké.[1] Adaté wong-wong mau gawé jipsin ing mangsa atis, nalika ora lunga tegal saperlu nandur.[1]

Ing panggawéné, pérangan tatakan dirajut luwih dhisik, banjur pinggirané.[1] Jipsin digawé rada longgar lan nutupi pérangan driji tekan tengahing sikilé wong kang nganggo.[1]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i An Illustrated Guide to Korean Culture - 233 traditional key words. Seoul: Hakgojae Publishing Co. 2002. pp. 136–134. ISBN 89-8546-98-1 Check |isbn= value (help). 
  2. ^ (en)Jipsin, Korean straw shoes, joongangdaily. Diundhuh tanggal 10 Juni 2010.
  3. ^ a b "짚신" (in Korean). Empas / EncyKorea. 


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jipsin&oldid=988082"