Jaya Bachchan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Jaya Bachchan
Jaya Bachchan48.jpg
Lair Jaya Bhaduri
09 April 1948 (umur 68)
Jabalpur, Madhya Pradesh, India
Pakarya Actress, Politician
Taun akarya 1963, 1971–1981, 1998–present
Bojo Amitabh Bachchan (1973–present)
Anak Abhishek Bachchan
Shweta Nanda

Jaya Bachchan (Bengali: জয়া ভাদুড়ী বচ্চন, Hindi: जया बच्चन; born Jaya Bhaduri lair tanggal 09 April 1948 (umur 68)) ya iku artis lan pulitisi saka India.[1] Dheweké iku alumni saka Institusi Film lan Televisi India, Pune.[1] Bachchan urip bebrayanan karo Amitabh Bachchan.[1] Anduwèni anak kang dijenengi Abhishek Bachchan kang uga dadi aktor.[1]

Sawisé tampil dadi aktris cilik ning film kang judulé Mahanagar ning taun 1963, dheweké miwiti perané dadi dewasa ning Guddi ning taun 1971, film kang disutradarai déning Hrishikesh Mukherjee.[1] Dheweké uga mainaké peran ning film-film India, kayata Jawani Diwani (1972), Koshih, Anamika, Priva Ka Ghar lan Bawarchi.[1] Dheweké uga mainaké peran bebarengan karo garwané Amitabh Bachchan ning film-film [[India, kayata Zanjeer (1973), Abhimaan (1973), Chupke Chupke (1975), lan Sholay (1975).[1]

Sasuwené njegur ning donya hiburan, dheweké olih 3 bebungah Filmfare Best Actress Award, 3 Filmfare Best Supporting Actress Award, lan uga bebungah Filmfare Lifetime.[1] Bachchan lair saka kaluwarga Bengali, pasangan Indira lan Taroon Kumar Bhaduri, penulis lan wartawan.[1] Dheweké sekolah ning St.Joseph’s Convent School, Bhopal.[1] Lulus saka kono, dheweké nerusaké sekolah film and Television Institute of India, Pune.[1]

KARIR[sunting | besut sumber]

Dheweké mainaké peran kang kaping pisanan ya iku nalika dheweké mainaké peran pembantu ning film Mahanagar ning umur 15 taun bebarengan karo Anil Chatterjee lan Madhabi Mukherjee.[1] Dheweké akiré mutusaké kanggo nggabung ning Film and television Institute of India (FTII), pune, kanggo nyinauni seni peran lan lulus karo medali emas.[1] Dheweké uga olih peran ning film Guddi nalika taun 1971 dadi anak sekolahan.[1]

Dheweké nuli mainaké peran karo Amitabh Bachchan ning film Bansi Birju nalika taun 1972.[1] Tanggal 03 Juni 1973, dheweké nikah karo Amithab Bachchan, anduwèni anak lanang kang dijenengi Abhichek Bachchan lan anak wadon kang dijenengi Shweta Bachchan, kabehané uga dadi aktor.[1]

Ning taun, dheweké olih bebungah ning Inggris.[2] Dheweké olih bebungah amarga kontribusiné kang gedhe ning donya film kang wis dilakoni déning dheweké nganti telung dekade.[2] Bebungah iku ditarima nalika Festival Film Tongues on Fire ning Hotèl Sheraton, Piccadilly, London.[2]

KARIR POLITIK[1][sunting | besut sumber]

Bachchan kapilih dadi “Samajwadi Party Member of Parliament” nalika taun 2010.

FILMOGRAFI[1][sunting | besut sumber]

  • 1963  : Mahanagar
  • 1971  : Guddi, Dhanni Meye, Uphaar
  • 1972  : Jawani Diwani, Bawarchi, Parichay, Bansi Birju, Piya Ka Ghar, Annadata, Ek Nazar, Samadhi, Koshish, Shor, Jai Jawan Jai Makan
  • 1973  : Gaai Aur Gori, Anamika, Phagun, Zanjeer, Abhimaan
  • 1974  : Aahat, Dil Diwana, Kora Kagaz, Naya Din Nai Raat, Doosri Sita
  • 1975  : Mili, Chupke Chupke, Sholay
  • 1977  : Abhi To Jee Lein
  • 1978  : Ek Baap Chhe Bete
  • 1979  : Nauker
  • 1981  : Silsila
  • 1998  : Hazaar Chaurasi Ki Maa
  • 2000  : Fiza
  • 2001  : Kabhi Khushi Kabhie Gham.
  • 2002  : Koi Mere Dil Se Poochhe
  • 2003  : Kal Ho Naa Ho
  • 2007  : Laaga Chunari Mein Daag
  • 2008  : Lovesongs Drona
  • 2010  : Aap Ke Liye Hum

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r (id)biografi Jaya Bachchan dipununduh tanggal 24 Agustus 2011
  2. ^ a b c (id)berita Jaya Bachchan dipununduh tanggal 24 Agustus 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jaya_Bachchan&oldid=1017830"