Istilah Internet Indonesia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Tetembungan pligi inthernet Indonésia ya iku tetembungan pligi sing disesep saka basa manca amarga majuning pariundhagi inthernet. Akeh-akehing tetembungan pligi mau ya iku wiwitan saka basa Inggris Amérikah, amarga dianggep duwé tetembungan inthernet sing paling akèh.

Jarwa[besut | besut sumber]

Jarwa (Ind: terjemahan) tetembungan pligi inthernet lan kompyuther kerep nuwuhaké prakara kanggoné para juru basawidya amarga kompyutherwidya lan inthernet awujud pariundhagi (Ind: teknologi) anyar sing terus tuwuh lan nggawe tetembungan pligi anyar sing sadurungé ora naté dingreteni sajeroning basawidya. Amarga saka iku kerep pertalan langsung sawijining istilah krasa aneh yèn diucapaké utawa ditulis. Minangka conto tetembungan cookie krasa janggal yèn dijarwakake dadi 'roti' jroning basa Indonésia utawa basa Jawa. Juru basa / juru jarwa (Ind: penerjemah) kudu ngupayakaké satya marang teges wiwitan lan ora gawé padanan tetembungan sing ora bakal dianggo déning naraguna-naraguna sing wis lumrah kanthi tetembungan ing basa wiwitane. Perlu digatèkake yèn ora kabèh tetembungan pligi sajeroning artikel iki minangka tetembungan pligi resmi kaya sing ditetepaké dening pamaréntah Indonésia.

IetembungansPligi Inthernetternet[besut | besut sumber]

  • attachment = lampiran
  • bandwidth = jembar pita
  • broadband = pita jembar, jalur jembar
  • browser = peramban, panjelajah
  • bulletin board = papan buletin
  • chat = obrol, obrolan, rumpi
  • crash = tabrakan (biyasa kanggo perangkat alus/kasar sing kena masalah)
  • collission = tabrakan data
  • connection = sambungan
  • copy = salin, kopi
  • cut = potong
  • cyberspace = donya maya
  • database = pangkalan dhata, basis dhata
  • delete/del = busak
  • domain = ranah
  • download = jupuk data, undhuh, amot mudhun
  • edit = sunting, owah
  • e-mail = imel, ratel / surel (surat elektronik), posel (pos elektronik), surat-e
  • forward/fwd (e-mail) = terusan
  • homepage = laman
  • hosting = hosting
  • interferensi = gangguan sinyal (magepokan karo signal wireless)
  • install = instalasi
  • interface = antarmuka (silih sambung??)
  • keyword = tembung kunci
  • lag = alon
  • link = taut, kait, pautan, pranala
  • load = amot
  • login / log in / log on / logon = log mlebu, mlebu log
  • logout / log out / log off / logoff = log metu, metu log
  • network = jaringan
  • newsgroup = kelompok warta, kelompok dhiskusi
  • mailing list = milis, senarai, forum ratel
  • network = jaringan
  • networking = jejaring
  • off line = ora kahubung, kapedhot
  • online / on line = kahubung, kasambung
  • password = tembung sandi, tembung kunci
  • paste = tèmpèl
  • preview = pratonton, pratilik, pratayang
  • (internet service) provider = panyadiya jasa internet
  • save = simpen
  • scan = pindhai
  • server = peladèn
  • sign in / signin / sign on = deleng login
  • sign out / sign off = deleng logout
  • surfing = selancar, selancar maya
  • update = pamutakhiran
  • upload = unggah, ngamot munggah
  • username = jeneng naraguna
  • virtual reality = realitas maya
  • webpage = kaca web
  • website = situs web
  • wireless = nirkabel

Pranala njaba[besut | besut sumber]