Istilah Internet Indonesia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Istilah Internet Indonésia iku istilah-istilah sing diserep saka basa manca amarga kamajuan tèknologi internet. Mayoritas istilah-istilah mau ya iku rasal saka basa Inggris Amérika, amarga dianggep duwé kosakata internet sing paling akèh.

Terjemahan[besut | besut sumber]

Terjemahan istilah-istilah internet lan komputer kerep nuwuhaké masalah kanggoné para ahli basa amarga ngèlmu komputer lan internèt awujud tèknologi anyar sing terus terusan tuwuh lan nyiptakaké istilah-istilah anyar sing sadurungé ora naté dikenal sajeroning ngèlmu linguistik. Amarga saka iku kerep pertalan langsung sawijining istilah krasa janggal yèn diucapaké utawa ditulis. Minangka conto istilah cookie kasa janggal yèn diterjemahaké dadi 'roti' jrong basa Indonésia utawa basa Jawa. Penerjemah-penerjemah kudu ngupayakaké setia marang makna asli lan ora gawé padanan istilah sing ora bakal dianggo déning panganggo-panganggo sing wis biyasa kanthi istilah ing basa asalé. Perlu digatèkaé yèn ora kabèh istilah sajeroning artikel iki minangka istilah resmi kaya sing ditetepkaké pamaréntah Indonésia.

Istilah internet[besut | besut sumber]

  • attachment = lampiran
  • bandwidth = jembar pita
  • broadband = pita jembar, jalur jembar
  • browser = peramban, panjelajah
  • bulletin board = papan buletin
  • chat = obrol, obrolan, rumpi
  • crash = tabrakan (biyasa kanggo perangkat alus/kasar sing kena masalah)
  • collission = tabrakan data
  • connection = sambungan
  • copy = salin, kopi
  • cut = potong
  • cyberspace = donya maya
  • database = pangkalan dhata, basis dhata
  • delete/del = busak
  • domain = ranah
  • download = jupuk data, undhuh, amot mudhun
  • edit = sunting, owah
  • e-mail = imel, ratel / surel (surat elektronik), posel (pos elektronik), surat-e
  • forward/fwd (e-mail) = terusan
  • homepage = laman
  • hosting = hosting
  • interferensi = gangguan sinyal (magepokan karo signal wireless)
  • install = instalasi
  • interface = antarmuka (silih sambung??)
  • keyword = tembung kunci
  • lag = alon
  • link = taut, kait, pautan, pranala
  • load = amot
  • login / log in / log on / logon = log mlebu, mlebu log
  • logout / log out / log off / logoff = log metu, metu log
  • network = jaringan
  • newsgroup = kelompok warta, kelompok dhiskusi
  • mailing list = milis, senarai, forum ratel
  • network = jaringan
  • networking = jejaring
  • off line = ora kahubung, kapedhot
  • online / on line = kahubung, kasambung
  • password = tembung sandi, tembung kunci
  • paste = tèmpèl
  • preview = pratonton, pratilik, pratayang
  • (internet service) provider = panyadiya jasa internet
  • save = simpen
  • scan = pindhai
  • server = peladèn
  • sign in / signin / sign on = deleng login
  • sign out / sign off = deleng logout
  • surfing = selancar, selancar maya
  • update = pamutakhiran
  • upload = unggah, ngamot munggah
  • username = jeneng panganggo
  • virtual reality = realitas maya
  • webpage = kaca web
  • website = situs web
  • wireless = nirkabel

Pranala njaba[besut | besut sumber]