Istana Matsumoto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pura Matsumoto
松本城
Matsumoto Castle05s5s4592.jpg
Tetélan pokok
Pernah Matsumoto, Prefektur Nagano, Jepang

Pura Matsumoto iku salah siji pura kang ana ing kutha Matsumoto, Jepang. Pura iki uga diarani pura Pura Gagak, amarga wernane ireng. Ing taun 1504 nalika Restorasi Meiji taun 1868, pura iki dilelang.[1] Nalika ngerti pura arep di jurke, Ichikawa Ryozo, tokoh masarakat Matsumoto, ngujuk-ngjuki kanggo nyelametake pura.[1] Banjur pura iki dicekel déning pamaréntah kutha Matsumoto.[1] Pura Matsumoto biyèn diarani Fukashi Puri. Benteng iki diubengi kali, temboke gedhé, dhuwur lan kuwat.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Pura Matsumoto diwiwiti wiwit jaman Sengoku. Nalika iku Shimadachi Sadanaga saka klan Ogasawara yasa bètèng ing kéné taun 1504, sadurungé diarani Fukashi Castle. Nalika taun 1550 pura iki dipimpin klan Takeda banjur klan Tokugawa Ieyasu.

Nalika Toyotomi Hideyoshi Ieyasu dipindhahke ing Kanto, banjur dhèwèké ndadèkaké Ishikawa Norimasa mimpin Matsumoto. Norimasa lan Yasunaga, anake yasa menara lan panggonan liyané ing jero pura. Wong loro iku uga duwé peran ing babagan nata kutha, bètèng, lan infrastruktur. Nalika jaman Edo, Keshogunan Tokugawa mbentuk domain Matsumoto, matsudaira, lan Mizuno. Sawisé 280 taun sistem feodal dihapus saka Restorasi Meiji. Benteng iki dikuwasai déning 23 penguwasa saka enem kulawarga kang béda. Nalika taun 1952 pura iki didadèkaké dadi warisan nasional Jepang.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]