Helsingør

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kastil Kronborg

Helsingør [hɛlseˈŋøɔ̯ˀ], (basa Inggris:Elsinore) ya iku kutha ana ing kotamadya Helsingør kang mapan ing pasisir wétan segara Sjælland ing Denmark sisih wétan.[1] Kutha iki misuwur amarga dadi salah siji papan panggonan ing carita Hamlet William Shakespeare.[1] Jeneng kutha iki asalé saka tembung Hals kang duwé teges "selat kang sempit" lan ngrujuk marang lintasan ciut ing antarané Helsingør lan Helsingborg.[1][2] Rerum Danicarum Historica (1631) nyatake yèn sajarah Helsingør bisa dilacak nganti sejarahe nalika taun 70 SM, nanging informasi kang ana iki isih durung mesthi benere.[1] Warga kang mapan ing Kutha iki dijenengi, Helsinger, kanggo pisanan ana ing buk karya Raja Valdemar yang Jaya saka 1231, nanging aj bungung karo Helsings ing Hälsingland, Swedia.[1] Sadurungé abad Pertengahan kutha iki awujud pasar kanggo dodol barang, kalebu uga wanita.[2] Sekitar taun 1200 M gréja pisanan, Gréja Sct Olai, dibangun ana ing Kutha iki.[2] Gréja iki uga tau diubengi karo biara, nanging saiki kekabehane didadèkaké gréja, saiki Katedral Keuskupan Helsingør.[2] Helsingør kaya kang dikenal saiki dibangun nalika taun 1420-an déning raja Denmark Eric Dari Pomerania. Dhèwèké yasa Sound Dues taun 1429 lan uga yasa kastil 'Krogen', kang dibangun manèh nalika taun 1580-an lan banjur dijenengi Kronborg.[2] Bagean tuwa dhéwé saka katedral Helsingør bisa dilacak nganti tekan taun 1200-an lan désa nelayan kang saiki dadi sebagai Helsingør-iku minangka kutha kang duwé kepentingan.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]