Hasan al-Bashri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Hasan al-Bashri jeneng jangkepé ya iku Sa’id Al- Hasan bin Yasar. Dhèwèké kalebu siji ulama kang kesohor ing kalangan tabi'in.[1]

Lair[besut | besut sumber]

Hasan al-Bashri lair ing Madinah taun 21 H (632H). Dhèwèké lair rong wengi sadurungé khalifah Umar bin Khaththab séda.

Kulawarga[besut | besut sumber]

Jeneng bapaké ya iku Yasar, batur tukon uga kalebu wong kang paling diurmati lan ditresnani déning Zaid bin Tsabit, juru tulisé Rasulullah. Jeneng ibuné ya iku Khairah, uga batur tukon lan kalebu wong kang ditresnani Ummu Salamah, garwané Rasulullah.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Hasan al-Bashri dikabaraké ketemu karo 70 sakabat kang nyeksèni perang Badar lan 300 sahabat liyané. Dhèwèké uga sing awalé nyedhiakaké wektu kanggo ngomongaké èlmu-èlmu kebatinan, kemurniané akhlak, lan usaha nyucèkaké jiwa ing Masjid Bashrah. Piwulang-piwulangé kalebu karohanèn mesthi didhasaraké nganggo sunah Nabi. Sahabat Nabi sing isih urip wektu iku uga ngakoni kagedhéné. Ing siji dina, siji wong teka marang Anas bin Malik, sahabat Nabi sing utama kanggo nakokaké bab agama, Anas mréntah wong iku nemoni Hasan. Abu Qatadah ngendika ngenani kaluwihan Hasan liyané, “Mergurua marang syeh iki. Aku wis nyeksèni dhéwé (kaistimewaanné). Ora ana siji tabi’in kang kaya sahabat Nabi saliyané dhèwèké".

Seda[besut | besut sumber]

Hasan Al-Bashri seda ing dina Kemis, sasi Rejeb 110 H, ing kutha Bashrah. Dene Muhammad bin Sirin seda 100 dina sapungkure.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Biografi Hasan al-Bashri , diaksès tanggal 26 Juni 2011.
  2. ^ [1], diaksès tanggal 26 Juni 2011.