Gyeongju

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gyeongju
경주
Kota
Korea transcription(s)
 • Hangul 경주시
 • Hanja 慶州市
 • Revised Romanization Gyeongju-si
 • McCune-Reischauer Kyŏngju-si
Atas: Taman kuburan kuna; tengah kiri:Cheomseongdae; tengah: Seokguram; tengah kanan: Menara Gyeongju; bawah kiri: Bulguksa; bawah kanan Anapji.
Atas: Taman kuburan kuna; tengah kiri:Cheomseongdae; tengah: Seokguram; tengah kanan: Menara Gyeongju; bawah kiri: Bulguksa; bawah kanan Anapji.
Official logo of Gyeongju
Emblem Gyeongju
A region on an east coast is divided into 23 districts, with the southern coastal district highlighted.
Masalah Lua ing Modul:Location_map larik 442: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Korea Selatan" nor "Template:Location map Korea Selatan" exists.Lokasi di Korea Selatan
Koordhinat: 35°51′N 129°13′E / 35.850°N 129.217°E / 35.850; 129.217
Nagara Korea Selatan
Region Gyeongsang Utara
Pembagian administratif 4 eup, 8 myeon, 11 dong, 305 ri
Tlatah
 • Gunggung 1.324,39 km2 (51,135 sq mi)
Cacah jiwa (2008)
 • Gunggung 269.343
 • Kapadhetan 212/km2 (550/sq mi)
 • Dialek Gyeongsang
Sana jaringan gyeongju.go.kr
Daerah Bersejarah Gyeongju
300px
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Koréa Kidul Edit this on Wikidata
Laladan 1,324,390,000 m2 (1.42556×1010 sq ft)
Paugeran ii, iii
Rujukan 976
Koordhinat 35°51′00″N 129°13′00″E / 35.85°N 129.2167°E / 35.85; 129.2167
Prasasti 2000 (Sèsi ke-21)
Situs jaringan www.gyeongju.go.kr/eng/main/index.asp

Gyeongju (Cithakan:IPA-ko) inggih punika kota ing pèsisir pasisir Laut Timur ingkang panggènanè ing sudut tenggara Provinsi Gyeongsang Utara, Korea Selatan.[1][2] Kota punika kota ingkang agèng kaping kalih ing propinsi punika saksampunè Andong, kaliyan ombo area 1,324 km2 (511 sq mi) lan populasi 269,343 adèdasar sènsus taun 2008.[1][3] Gyeongju terletak 370 km (230 mi) tenggara Seoul[4] lan 55 km (34 mi) kutha krajan provinsi, Daegu.[5] kawetesan langsung kaliyan Cheongdo lan Yeongcheon ing kulon , Ulsan ing kidhul lan Pohang ing lor, kalih pusat perindustrian ingkang ageng. Sejumlah ginaaken ingkang rendah ing kawasan jawi Barisan Pegunungan Taebaek terhampar ing sejumlah panggenan ing kota punika.[6] Gyeongju inggih punika ibu kota kraton kuino Silla (57 SM – 935 M), suatu hal ingkang nyebapaken kota punika gadahi panggenan ingkang nonjol. Kerajaan Silla muncul ing pungkasan milenium ke-1, lan nguasai hampir sadaya Ujung Korea sakingi abad ke-7 ngantos 9. katahipun peninggalan saking zaman Silla ndamel Gyeongju asring dipunsebat dados "musiyum tanpa dinding".[7][8] Sejumlah ageng situs saking periode punika namung punika tasih saged dipuntemuaken ing Gyeongju lan dipuntentuaken dados Situs Warisan Dunia déning UNESCO,kadasta: Seokguram, Bulguksa, Kota bersejarah Gyeongju lan Yangdong.[9][10] katah panggenan bersejarah ing Gyeongju dadosaken kota punika dados salah satunggaling panggenan ingkang populer kanggé destinasi wisata ing Korea kidhul.[5][11] Gyeongju ingiih punika sebuah kota berukuran nengah. menawi tren ékonomi, kependudukan, lan sosial ingkang sampun mbentuk Korea kidhul modhèren ugi ketingal pengaruhipun ing kota punika, Gyeongju tasih betah nahanaken jatidirinipun piyambak. ing babagan pariwisata, kota punika ya iku salah satunggaling ancas pariwisata ingkang paling misuhur ananging ing babagan perindustrian, cerak kaliyan pusat perindustrian kadasta Ulsan pun turut nguntungaken . Gyeongju gegayutan kaliyan jaringan kereta api lan jalan bebas hambatan nasional ingkang memfasilitasi lajeng lintas perindustrian lan pariwisata.[12][13][14]

Sejarah[besut | besut sumber]

A painting of a stylized white horse on a golden brown background. An arabesque pattern is lined around the edge.
Cheonmado ("Lukisan Kuda Surga"),satunggal lukisan saking zaman Silla ingkang tasih bertahan ngantos wanci punika, dipunlukis ing abad keenam. Dipuntemuaken wanci penggalian kubur Cheonmachong.[15][16]

Sejarah wiwit Gyeongju gegayutan erat kaliyan kraton Silla ingkang punika kutha krajan saking kraton kasebut.[17] Gyeonju ingkang wiwitan mlebet ing catatan sejarah non-Korea dados Saro-guk, selama periode Samhan.[17] Sejarah Korea nyerat menawi Saro-guk dipundiriaken ing taun 57 SM, ing enem désa alit ing Gyeongju nyatu ing ngandap Bak Hyeokgeose. Seiring kaliyan ngerembag kraton, asmanipun lajeng gantos Silla. Selama periode Silla, kota punika dipunsebat kaliyan "Seorabeol", "Gyerim" utawi "Geumseong".[17][18]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b "경주시" [Gyeongju-si] (ing basa Korean). Nate / Encyclopedia of Korean Culture. Dijupuk 2009-08-02. 
  2. ^ "S. Korean, US presidents to meet before APEC summit". Xinhua News. 2005-10-18. Dijupuk 2009-09-15. 
  3. ^ "Administrative divisions" (ing basa Korean). The Government of North Gyeongsang province. 2007. Dijupuk 2009-09-15. 
  4. ^ Smyth, Terry (2008-11-13). "Saving face for Ostrali". Brisbane Times. Dijupuk 2009-08-11. 
  5. ^ a b "Kyŏngju". Encyclopædia Britannica. 2009. Dijupuk 2009-09-15. 
  6. ^ "경주시의 자연환경" [Natural environment of Gyeongju] (ing basa Korean). Nate / Encyclopedia of Korean Culture. Dijupuk 2009-08-05. 
  7. ^ Robinson et al. 2007. p.187
  8. ^ "Spring into Korea's Cultural Festivals". Travel Blackboard. 2005-03-04. Dijupuk 2009-09-15. 
  9. ^ "Korea, Republic of". UNESCO World Heritage Centre. 2009. Dijupuk 2010-08-22. 
  10. ^ "Gyeongju Yangdong Folk Village (UNESCO World Heritage)". Korea Tourism Organization. 
  11. ^ "Insa-dong Rivals Jeju as Most Popular Tourist Spot". The Chosun Ilbo. 2009-05-05. Dijupuk 2009-08-04. 
  12. ^ "경주시의 산업·교통" [Industry and Transportation of Gyeongju] (ing basa Korean). Nate / Encyclopedia of Korean Culture. Dijupuk 2009-09-15. 
  13. ^ "경주시 산업과 교통" [Industry and transport of Gyeongju] (ing basa Korean). Nate / Britannica. Dijupuk 2009-08-07. 
  14. ^ Tamásy & Taylor, (2008) p.129
  15. ^ Lee (1984), p.64
  16. ^ Rutt, (1999) p.417
  17. ^ a b c "경주시의 역사" [History of Gyeongju] (ing basa Korean). Nate / Encyclopedia of Korean Culture. Dijupuk 2009-08-05. 
  18. ^ Lee, Ki-baek, (1984), p.78

Cithakan:Gyeongsang Utara