Gyeongju

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gyeongju
경주
Kota
Transkripsi Koréa
 • Hangul 경주시
 • Hanja 慶州市
 • Revised Romanization Gyeongju-si
 • McCune-Reischauer Kyŏngju-si
Atas: Taman kuburan kuna; tengah kiri:Cheomseongdae; tengah: Seokguram; tengah kanan: Menara Gyeongju; bawah kiri: Bulguksa; bawah kanan Anapji.
Atas: Taman kuburan kuna; tengah kiri:Cheomseongdae; tengah: Seokguram; tengah kanan: Menara Gyeongju; bawah kiri: Bulguksa; bawah kanan Anapji.
Official logo of Gyeongju
Emblem Gyeongju
A region on an east coast is divided into 23 districts, with the southern coastal district highlighted.
Masalah Lua ing Modul:Location_map larik 442: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Koréa Kidul" nor "Template:Location map Koréa Kidul" exists.Lokasi di Koréa Kidul
Koordhinat: 35°51′N 129°13′E / 35.850°N 129.217°E / 35.850; 129.217
Nagara Koréa Kidul
Region Gyeongsang Utara
Pembagian administratif 4 eup, 8 myeon, 11 dong, 305 ri
Tlatah
 • Gunggung 1.324,39 km2 (51,135 sq mi)
Cacah jiwa (2008)
 • Gunggung 269.343
 • Kapadhetan 212/km2 (550/sq mi)
 • Dhialèk Gyeongsang
Sana jaringan gyeongju.go.kr
Daerah Bersejarah Gyeongju
300px
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Koréa Kidul Edit this on Wikidata
Laladan 1,324,390,000 m2 (1.42556×1010 sq ft)
Paugeran ii, iii
Rujukan 976
Koordhinat 35°51′00″N 129°13′00″E / 35.85°N 129.2167°E / 35.85; 129.2167
Prasasti 2000 (Sèsi ke-21)
Situs jaringan www.gyeongju.go.kr/eng/main/index.asp

Gyeongju (Cithakan:IPA-ko) inggih punika kutha ing pèsisir pasisir Laut Timur ingkang panggènanè ing sudut tenggara Provinsi Gyeongsang Utara, Koréa Kidul.[1][2] Kota punika kutha ingkang ageng kaping kalih ing provinsi punika saksampunè Andong, kaliyan ombo area 1,324 km2 (511 sq mi) lan populasi 269,343 adhedhasar sènsus taun 2008.[1][3] Gyeongju terletak 370 km (230 mi) tenggara Seoul[4] lan 55 km (34 mi) kutha krajan provinsi, Daegu.[5] kawetesan langsung kaliyan Cheongdo lan Yeongcheon ing kulon , Ulsan ing kidul lan Pohang ing lor, kalih pusat perindustrian ingkang ageng. Sejumlah ngginakaken ingkang cendhèk ing kawasan jawi Barisan Pegunungan Taebaek terhampar ing sejumlah panggènan ing kutha punika.[6] Gyeongju inggih punika kutha krajan kraton kuino Silla (57 SM – 935 M), suatu hal ingkang nyebapaken kutha punika gadhah panggènan ingkang nonjol. Karajan Silla muncul ing pungkasan milenium ke-1, lan nguasai hampir sadaya Ujung Koréa sakingi abad ke-7 ngantos 9. katahipun peninggalan saking jaman Silla ndamel Gyeongju asring dipunsebat dados "musiyum tanpa dinding".[7][8] Sejumlah ageng situs saking periode punika namung punika taksih saged dipuntemuaken ing Gyeongju lan dipuntentuaken dados Situs Warisan Dunia déning UNESCO,kadasta: Seokguram, Bulguksa, Kota bersejarah Gyeongju lan Yangdong.[9][10] kathah panggènan bersejarah ing Gyeongju dadosaken kutha punika dados salah satunggaling panggènan ingkang populer kanggé destinasi wisata ing Koréa kidul.[5][11] Gyeongju ingiih punika sebuah kutha berukuran nengah. manawi tren ékonomi, kependudukan, lan sosial ingkang sampun mbentuk Koréa kidul modhèren ugi katingal pengaruhipun ing kutha punika, Gyeongju taksih betah nahanaken jatidirinipun piyambak. ing babagan pariwisata, kutha punika ya iku salah satunggaling ancas pariwisata ingkang paling misuhur ananging ing babagan perindustrian, cerak kaliyan pusat perindustrian kadasta Ulsan pun turut nguntungaken. Gyeongju gegayutan kaliyan jaringan kereta api lan jalan bébas hambatan nasional ingkang memfasilitasi lajeng lintas perindustrian lan pariwisata.[12][13][14]

Sajarah[besut | besut sumber]

A painting of a stylized white horse on a golden brown background. An arabesque pattern is lined around the edge.
Cheonmado ("Lukisan Kuda Surga"),satunggal lukisan saking jaman Silla ingkang taksih bertahan ngantos wanci punika, dipunlukis ing abad keenam. Dipuntemuaken wanci penggalian kubur Cheonmachong.[15][16]

Sajarah wiwit Gyeongju gegayutan raket kaliyan kraton Silla ingkang punika kutha krajan saking kraton kasebut.[17] Gyeonju ingkang wiwitan mlebet ing catatan sajarah non-Koréa dados Saro-guk, selama periode Samhan.[17] Sajarah Koréa nyerat manawi Saro-guk dipunyasa ing taun 57 SM, ing enem désa alit ing Gyeongju nyatu ing ngandap Bak Hyeokgeose. Seiring kaliyan ngerembag kraton, namanipun lajeng gantos Silla. Selama periode Silla, kutha punika dipunsebat kaliyan "Seorabeol", "Gyerim" utawi "Geumseong".[17][18]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b "경주시" [Gyeongju-si] (ing basa Korean). Nate / Encyclopedia of Korean Culture. Dijupuk 2009-08-02. 
  2. ^ "S. Korean, US presidents to meet before APEC summit". Xinhua News. 2005-10-18. Dijupuk 2009-09-15. 
  3. ^ "Administrative divisions" (ing basa Korean). The Government of North Gyeongsang province. 2007. Dijupuk 2009-09-15. 
  4. ^ Smyth, Terry (2008-11-13). "Saving face for Ostrali". Brisbane Times. Dijupuk 2009-08-11. 
  5. ^ a b "Kyŏngju". Encyclopædia Britannica. 2009. Dijupuk 2009-09-15. 
  6. ^ "경주시의 자연환경" [Natural environment of Gyeongju] (ing basa Korean). Nate / Encyclopedia of Korean Culture. Dijupuk 2009-08-05. 
  7. ^ Robinson et al. 2007. p.187
  8. ^ "Spring into Koréa's Cultural Festivals". Travel Blackboard. 2005-03-04. Dijupuk 2009-09-15. 
  9. ^ "Koréa, Republic of". UNESCO World Heritage Centre. 2009. Dijupuk 2010-08-22. 
  10. ^ "Gyeongju Yangdong Folk Village (UNESCO World Heritage)". Koréa Tourism Organization. 
  11. ^ "Insa-dong Rivals Jeju as Most Popular Tourist Spot". The Chosun Ilbo. 2009-05-05. Dijupuk 2009-08-04. 
  12. ^ "경주시의 산업·교통" [Industry and Transportation of Gyeongju] (ing basa Korean). Nate / Encyclopedia of Korean Culture. Dijupuk 2009-09-15. 
  13. ^ "경주시 산업과 교통" [Industry and transport of Gyeongju] (ing basa Korean). Nate / Britannica. Dijupuk 2009-08-07. 
  14. ^ Tamásy & Taylor, (2008) p.129
  15. ^ Lee (1984), p.64
  16. ^ Rutt, (1999) p.417
  17. ^ a b c "경주시의 역사" [History of Gyeongju] (ing basa Korean). Nate / Encyclopedia of Korean Culture. Dijupuk 2009-08-05. 
  18. ^ Lee, Ki-baek, (1984), p.78

Cithakan:Gyeongsang Utara