Guwa Warèh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kali cilik ing ngarepé Guwa Wareh

Guwa Wareh iku salah sijining guwa cilik kang ana ing Pegunungan Kapur Utara (Pegunungan Kendeng), ana ing Désa Kedumulya Kacamatan Sukalila, Kabupatèn Pathi, Jawa Tengah, Indonesia, kurang luwih 15 km sisih kidulé Kota Pathi.

Rupa guwa[besut | besut sumber]

Guwa Wareh pancen mung cilik. Dawané ora luwih 200 mèter. Nanging guwa iki duwé mitos kang gedhè. Nganti banyu kang metu soko sisih kiwané guwa, dipercoyo duwé kakuwatan magis kanggo tetombo rupa-rupa lelara. Banyu iku uga kaginaaké kanggo banyoni sawah lan warna-warni keperluan penduduk koyok adhus, ngombé lan masak.

Mitos[besut | besut sumber]

Menurut keyakinan turun temurun, biyén, ana ing guwa iki Semar (sesepuhe Punakawan) tau ngaso lan semadi.

Obyek liyané[besut | besut sumber]

Kejobo guwa Wareh, ing kiwo tengené isih ana obyèk-obyèk liyané, koyoto:

  • Guwa Lawa
  • Kali kebek watu
  • Tebing watu gamping (kerep digunaaké panjat tebing)
  • lan manéka warna liyané

Pranala njaba[besut | besut sumber]