Guwa Maria

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Guwa Maria ing Lourdes

Ing tradisi Katolik, Guwa Maria ya iku papan panggonan kang dipusatake kanggo nindakaké jiarah dan devosi marang Maria. Panggonan-panggonan mau bisa didadèkaké minangka panggonan jiarah amarga pertimbangan penampakan supranatural Maria utawa faktor sajarah minangka panggonan devosi lan jiarah umat Katolik.

Sajarah[besut | besut sumber]

Ing tradisi agama Katolik anané guwa Maria duwé sajarah dawa. Bunda Maria ing sapérangan wektu nuduhake wujudé marang wong-wong pilihan. Salah siji penampakan kang paling misuwur ya iku penampakan Bunda Maria marang Bernadette Soubirous ing sawijining guwa kang ana ing kutha Lourdes, Perancis taun 1858. Panggonan iki candhaké dadi panggonan ziarah guwa Maria paling misuwur. Panggonan jiarah iki kang candhaké dadi inspirasi kanggo gawé panggonan jiarah kang sarupa ing komunitas Katolik. Mula saka iku ana panggonan jiarah guwa Maria ing panggonan-panggonan liyané ing sakiteré donya. Sapérangan panggonan jiarah liyané kang misuwur ing donya amarga minangka papan panggonan penampakan Maria ya iku:

Guwa Maria ing Indonésia[besut | besut sumber]

Guwa Maria ing Indonésia racaké arupa panggonan jiarah kanthi ateges historis tumrap perkembangan Gréja Katolik ing Indonésia utawa Gréja Katolik ing sawijining panggonan. Guwa Maria Sendangsono tuladhané, ya iku papan panggonan dibaptise wong-wong Jawa pisanan.

Wewangunan mliginé diwangun kaya guwa ananging ana uga kang ana ing guwa alam asli. Diarani Guwa Maria amarga ana patung Bunda Maria, ibunda Yesus, ing gua mau. Panggonan iku banjur dadi panggonan ziarah umat Katolik kanggo nyedakake dhiri marang Allah Bapa kanthi dedonga lumantar perantaraan Bunda Maria lan Yesus Kristus.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]